PRVO LANSIRANJE PROJEKTILA SA PODMORNICA: Kim Džong Un raketama dočekao vežbe Seula i Vašingtona
Foto: AP, EPA

Ozbiljne pretnje

PRVO LANSIRANJE PROJEKTILA SA PODMORNICA: Kim Džong Un raketama dočekao vežbe Seula i Vašingtona

Planeta -

Severna Koreja je ispalila dve rakete na ciljeve pod vodom, potvrdila je zvanična novinska agencija KCNA!

Najnovije lansiranje, prvo koje je posle dužeg vremena izvršeno sa podmornice, usledilo je uoči početka velikih vojnih vežbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država, najvećih u poslednjih pet godina.

Severna Koreja
foto: AP

Ozbiljne pretnje

Agencija KCNA je prenela da se radi o vežbi lansiranja strateških krstarećih projektila i da je podmornica "8.24 jongung" ispalila dva strateška krstareća projektila u vode na istočnoj strani Korejskog poluostrva.

Projektili su putovali brzinom od oko 1.500 kilometara pre nego što su pogodili cilj u moru, izvestila je KCNA.

Načelnik generalštaba južnokorejske vojske rekao je da je vojska bila u stanju visoke pripravnosti i da obaveštajna služba radi sa svojim američkim kolegama na analizi provokacije.

Severna Koreja
foto: EPA

Vojni manevri Seula i Vašingtona počeli su uprkos pretnjama Pjongjanga, koji je poslednjih nedelja intenzivirao testiranje raketa kratkog i srednjeg dometa.

Predviđeno je da vežbe traju 11 dana. Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je svojim vojnicima da budu spremni da odgovore na "bezumne pripreme za rat neprijatelja".

SAD pojačavaju svoja savezništva u Aziji zbog rastuće pretnje Severne Koreje, ali i zbog pojedinih kineskih mera.

Severna Koreja je tokom prošle godine kontinuirano uvećavala svoj nuklearni arsenal zaštićena potezima Kine i Rusije, koji su blokirali SAD u nameri da pooštre sankcije toj državi.

Severna Koreja
foto: EPA

Nema tehnologiju?

Eksperti navode da Severna Koreja, koja je pod sankcijama, nema tehnologiju niti resurse da izgradi flotu od nekoliko podmornica sposobnih za lansiranje projektila velikog dometa.

Proteklih godina, SAD i Južna Koreja su otkazale ili smanjile broj vežbi kako bi privolele Severnu Koreju da nastavi pregovore o denuklearizaciji svog vojnog arsenala.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja