"SUDBINA ERDOGANA JE U RUKAMA OPOZICIJE" Lalić otkrio: Zemljotresi su ključni poen, A EVO ŠTA KAŽU ANALIZE PRED IZBORE U TURSKOJ
Foto: Beta, Burhan Ozbilici

KURIR TV

"SUDBINA ERDOGANA JE U RUKAMA OPOZICIJE" Lalić otkrio: Zemljotresi su ključni poen, A EVO ŠTA KAŽU ANALIZE PRED IZBORE U TURSKOJ

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zakazao je parlamentarne i predsedničke izbore za 14. maj, mesec dana pre roka.

Koalicija sačinjena od šest opozicionih partija imenovala je Kemala Kiličdaroglua, lidera Republičke narodne partije za predsedničkog kandidata koji će se suprotstaviti Erdoganu, a koji prema anketama, vodi za 10 odsto ispred Redžepa Tajipa Erdogana.

Anketa koju je objavio Aksoj riserč pokazala je da Kemal Kiličdaroglu vodi ispred Erdogana sa 55,6 odsto glasova, naspram aktuelnog predsednika koji ima 44,4 odsto.

Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Turske, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je govorio o ovim izborima, kandidatima, ali i zemljotresu koji je uzdrmao Tursku u svakom planu.

- Mnogi su očekivali u Turskoj da će Erdogan odložiti izbore odnosno da će ih pomeriti za 18. jun kada su inače trebali da se održe. Međutim, on je taj rok izbrisao objašnjavajući da su tada studentski ispiti, počinju verski praznici i počinje turistička sezona što bi smetalo izborima. Takođe je postojalo je predloga da se izbori odlože za početak iduće godine kada se održavaju lokalni izbori. Međutim, u Erdoganovoj partiji su procenili da bi eventualno odlaganje izbora moglo da još više zaoštri ekonomsku krizu u Turskoj koja je inače najteža u ovom veku - rekao je Lalić.

04:03

SUDBINA ERDOGANA JE U RUKAMA OPOZICIJE! Lalić otkrio: Zemljotresi su ključni poen, A EVO ŠTA KAŽU ANALIZE PRED IZBORE U TURSKOJ

- Sada je bitka između opozicije i Erdogana kako poći ljudima stradalim u zemljotresu. Erdoganu je sada to ključni pojen i pokušava da dobije na to glasove. Obećao je da će za godinu dana izgraditi 200.000 stanova. Sada je obezbedio privremeni smeštaj građanima. Sa druge strane, opozicija ga optužuje da je vodio računa odnosno da je kontrolisao izvođače radova, te se zgrade ne bi srušile. I da je za Tursku opasnija korupcija kakva je bila, kao i takva izgradnja nego što je sam zemljotres - istakao je Lalić.

Turska, Zemljotres, Tajip Erdogan
foto: EPA/Murat Cetinmuhurdar President

- Erdogan se prvi put u svojoj karijere susreo sa teškim izazovom. Što se tiče samih anketa nikada ih ne treba primiti zdravo za gotovo. Često se ne pokazuju tačnim. Ovog puta po prvi put opozicija drži Erdoganovu sudbinu u svojim rukama. Oni jesu odredili zajedničkog kandidata za predsednika, ali posle velikih lomova. Tih 6 partija se jako dugo nije moglo složiti oko zajedničkog kandidata. Jedna je čak i napustila pregovore jer je zahtevala da kandidati budu gradonačelnici Istanbula ili Ankare. Ekrem Imamoglu je gradonačelnik Istanbula i prema nekim analizama je on jedini čovek u Turskoj koji bi mogao da pobedi Erdogana - naveo je Lalić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track