INFLACIJA U ARGENTINI PREMAŠILA 100 POSTO PRVI PUT POSLE 1990-TIH: Cene hrane divljaju posebno mesa!
Foto: Youtube/DW Español

Ekonomija

INFLACIJA U ARGENTINI PREMAŠILA 100 POSTO PRVI PUT POSLE 1990-TIH: Cene hrane divljaju posebno mesa!

Planeta -

Stopa inflacije u Argentini je premašila 100 odsto po prvi put od kraja hiperinflacije ranih 1990-ih.

U februaru je stopa inflacije dostigla 102,5 odsto, saopštio je argentinski zavod za statistiku.

To znači da su se cene mnogih potrošačkih dobara više nego udvostručile od 2022. godine.

Vlada je pokušala da ograniči rast cena hrane i drugih proizvoda, ali su u poslednje vreme cene hrane i pića naglo porasle. U februaru su bili 9,8 odsto veći nego u januaru, prenosi Bi-Bi-Si.

Argentinski mediji prenose da bi delimičan razlog za ovo poskupljenje mogao da bude i poskupljenje mesa koje je za mesec dana poskupelo za skoro 20 odsto. Loši vremenski uslovi, duži toplotni talas i suša uticali su na stoku i useve, prenosi lokalni medij Ambito.

Argentina se dugo bori sa visokom inflacijom. Prošlog septembra, demonstranti su izašli na ulice da zahtevaju akciju protiv rasta troškova života, a u februaru je argentinska centralna banka objavila da će izdati novu novčanicu od 2.000 pezosa (9,2 evra) kao odgovor na rastuće cene.

Prošlog leta tri ministra ekonomije su smenjena za četiri nedelje, a navodno je bilo nesuglasica između predsednika Alberta Fernandeza i potpredsednice Kristine Fernandez de Kiršner o tome kako da reše ekonomske probleme.

Međunarodni monetarni fond je u decembru Argentini odobrio novi kredit, tj. šest milijardi dolara. Reč je o jednoj od isplata u okviru 30-mesečnog programa, za koji se očekuje da će ukupno iznositi 44 milijarde dolara.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track