KOJE OPCIJE AMERIKA IMA DA OSVETI RUSKI NAPAD NA DRON? Postoji 5 potencijalnih načina, jedan bi doveo na korak od NUKLEARNOG RATA
Foto: Shutterstock

rizici nikad veći

KOJE OPCIJE AMERIKA IMA DA OSVETI RUSKI NAPAD NA DRON? Postoji 5 potencijalnih načina, jedan bi doveo na korak od NUKLEARNOG RATA

Planeta -

Rusija i SAD suočavaju se s krizom nakon što je ruski borbeni avion oborio američku bespilotnu letelicu Reaper. Incident iznad Crnog mora prvi je put da su Rusi srušili američki avion od vrhunca Hladnog rata do danas.

Prestravljeno američko vojno osoblje u Nemačkoj gledalo je prenos uživo iz drona dok su ruski borbeni avioni više puta leteli oko njega, ispuštajući gorivo i nanoseći štetu kamerama i senzorima, izvestio je New York Times. Očekivano, Rusi su sve demantovali umesto da su priznali da je Reaper srušen zbog greške ruskog pilota.

Visoki američki zvaničnici već su mesecima zabrinuti da bi neka vrsta incidenta nad Crnim morem mogla da dovede do pogrešne komunikacije i sukoba. Ali, koje su opcije za SAD ako želi da odgovori Rusima? The Sun donosi pet mogućih odgovora:

Raketni udari

Najdirektniji oblik odmazde – i naravno najopasniji – bio bi direktan napad na ruske ciljeve. Na ovaj način razmišljao je bivši američki predsednik Donald Tramp još 2019., kada su Iranci projektilom oborili američki nadzorni dron. Tramp je navodno u početku odobrio napade na nekolicinu iranskih ciljeva, poput radara i raketnih baterija. Odustao je tek nakon što mu je rečeno da bi vazdušni napadi mogli da usmrte čak 150 ljudi.

rakete, Severna Koreja
foto: Youtube/Wion

Za razliku od iranskog incidenta, čini se da dramu nad Crnim morem SAD pripisuje nepažnji, a ne namernoj agresivnoj akciji. To smanjuje verovatnoću da će Vašington da odgovori vojnom akcijom. Uostalom, svaki napad na rusku vojsku rizikuje zastrašujuću mogućnost eskalacije u nuklearni rat, što obe strane žele da izbegnu po svaku cenu.

Sajber napadi

Nakon što je odustao od vojnih napada na Iran, Tramp se okrenuo sajber ratovanju. Hakovanje je onesposobilo iranske računarske sisteme koji su kontrolisali lansere raketa i projektila.

Bio je to osvetnički napad na naftne tankere za koji je SAD okrivio Iran, kao i za obaranje drona.Američki vojni hakeri već su izveli ofanzivne sajber operacije protiv Rusije u znak podrške Ukrajini, rekao je šef američke sajber komande.

haker, lopov, sajber kriminal
foto: Profimedia

General Paul Nakasone, takođe direktor američke Agencije za nacionalnu bezbednost, rekao je da se dogodio 'niz operacija u celom spektru'.

To bi za SAD i u ovom slučaju moglo da predstavlja opciju za odmazdu protiv Rusije, i to onu koja potencijalno neće dovesti do Armagedona.

Sankcije

Strože sankcije takođe su opcija. SAD je nedavno obeležio godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu najavom novog niza sankcija Rusiji. Sankcije ciljaju više od 100 subjekata u Rusiji i širom sveta, uključujući banke i dobavljače odbrambene opreme.

SAD je na početku rata - u sklopu sankcija - zabranio Rusiji plaćanje duga korišćenjem strane valute u američkim bankama. Imovina ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih prijatelja je zaplenjena.

Ruska banka
foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

SAD je i Iranu uveo nove sankcije nakon incidenta s dronom 2019. Mogao bi da bude u iskušenju da to ponovi s Rusijom.

Snabdevanje Ukrajine borbenim avionima

Ukrajinci su molili Ameriku da im isporuči F-16 borbene avione koji bi mogli da im pomognu da konačno dobiju rat. Američki predsednik Džo Bajden do sada je isključivao tu mogućnost, strahujući da bi Rusija to mogla da shvati kao eskalaciju.

Ali, mogu li ruske akcije konačno da uvere SAD da krene s isporukom aviona koje je Ukrajina tražila?

Rafal, borbeni avion, rafale
foto: EPA/Peter Klaunzer

Do sada je američki predsednik Džo Bajden isključio mogućnost slanja aviona strahujući da bi ih Rusija mogla shvatiti kao eskalaciju. Ali, mogu li ruske akcije konačno da uvere Ameriku da počne da isporučuje avione koje je Ukrajina tražila?

Zona zabrane leta

Zona zabrane leta brani svim ili određenim tipovima aviona prelet kroz određeni vazdušni prostor iznad zemlje ili regije, a sprovodi se njihovim obaranjem.

suhoj SU27, Reaper, dron, MQ-9 Reaper
foto: Shutterstock

Na početku ruske invazije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pozvao je NATO da uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine. Rekao je da će to zaštititi Ukrajinu od ruskih vazdušnih napada. Grupa američkih stručnjaka za odbranu i spoljnu politiku objavila je pismo pozivajući na 'ograničenu' zonu zabrane leta iznad Ukrajine koju sprovodi NATO.

Nakon incidenta s dronom, SAD bi se mogao suočiti sa sličnim pozivima. Kao i u slučaju bilo koje druge vojne opcije, rizici su visoki.

(Kurir.rs/Net.hr/The Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track