OVO RUŠI NADE UKRAJINE! Potencijalni kandidat za predsednika SAD: Amerika ne treba da se upliće u teritorijalni spor
Foto: CHENEY ORR / AFP / Profimedia

OVO RUŠI NADE UKRAJINE! Potencijalni kandidat za predsednika SAD: Amerika ne treba da se upliće u teritorijalni spor

Planeta -

Donald Tramp i Ron Desantis, dva po anketama vodeća kandidata republikanaca za predsedničku nominaciju na izborima u Sjedinjenim Državama 2024, smatraju da odbrana Ukrajine nije vitalni američki interes.

Ovo će, kako piše “Gardijan”, demoralisati Kijev, a ohrabriti ruskog predsednika Vladimira Putina da veruje da je vreme na njegovoj strani. Bivši američki predsednik Tramp i guverner Floride Desantis odgovarali su na pitanja voditelja “Foks njuza” Takera Karlsona, koji je objavio reakcije na Tviteru”.

Na Karlsonova pitanja odgovarali su i drugi kandidati i oni potencijalni – bivši potpredsednik Majk Pens koji je rekao da “svi koji misle da će Putin stati u Ukrajini greše”, te Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline koja je u saopštenju stala iza nastavka vojne podrške Kijevu.

Desantis je rekao da SAD ne treba da se dalje upliću u “teritorijalni spor” između Ukrajine i Rusije, dok je Tramp – koji dominira u anketama – rekao da ukrajinski rat nije vitalni američki interes, ali jeste Evrope i da zato ona “treba da plaća daleko više” od Amerike ili “jednako”. A što se tiče vitalnih američkih interesa, kako je naveo Desantis, to su zaštita američkih granica, podrška vojsci SAD, dostizanje energetske sigurnosti i nezavisnosti, kao i součavanje sa izazovom koji predstavljaju ekonomska, kulturna i vojna moć Kine.

- Bajdenova administracija je izdala virtuelni blanko ček Ukrajini – rekao je Desantis.

Dodao je da Vašington ne treba da šalje Kijevu rakete dugog dometa ili borbene avione F-16, jer to povećava rizik od rata između dve najveće svetske nuklearne sile, Amerike i Rusije.

- Taj rizik je neprihvatljiv – rekao je on.

Takođe je ocenio da bi politika “promene režima” u Rusiji značajno povećala uloge u konfliktu i povećala verovatnoću upotrebe nuklearnog oružja. Iako je američki predsednik Džo Bajden pre godinu dana rekao da Putin “ne može da ostane na vlasti”, administracija je insistirala da ne teži promeni ruskog režima.

Donald Tramp, Ron Desantis
foto: EPA/ADAM DAVIS, AP/ Marta Lavandier

Tramp je ponovo rekao da Rusija definitivno ne bi napala Ukrajinu da je on bio predsednik.

Dok je Tramp, dugogodišnji pobornik Putina, bio unazad skeptičan po pitanju američke podrške Ukrajini i sugerisao je da bi on mogao da isposreduje mirovni sporazum koji bi uključivao to da Ukrajina preda teritoriju, Desantis je dugo izbegavao da zauzme stav prema invaziji.

“Atlantik” piše da su uoči ruske invazije u Ukrajini bilo stacionirano 165 pripadnika Nacionalne garde Floride radi obuke, koji su evakuisani u februaru 2022 da nastave misiju u susednim zemljama. Kad su se vratili kući u avgustu, Desantis ih nije pozdravio, niti je pozdravio ili priznao njihov rad u saopštenju.

Desantisova izjava o Ukrajini bila je sve što su Putin i njegovi pobornici mogli da požele od potencijalnog kandidata za predsednika, navodi “Atlantik”. Pitajući se da li je Desantis već “sagoreo”, list zaključuje da guverner Floride “ima plan da pobedi na izborima za kandidata Foks njuza – i izgubi sve ostalo”. Konzervativni kritičar Bili Kristol je rekao da se “Desantis priključio timu Taker u vezi Ukrajine”.

Desantis menja klimu među republikancima

Desantisovi novi komentari verovatno će da pomere raspoloženje Republikanske partije dalje od podrške Kijevu, ceni “Gardijan”.

Do njih je došlo u vreme zastoja na frontu, kad se nijedna od zaraćenih strana nije pokazala dovoljno sposobnom da ostvari značajan proboj. Ukrajina se nada da će se pokrenuti na proleće, ali nije jasno da li ima dovoljno oružja i iskusnih vojnika da postigne svoje ciljeve. Analitičari kažu da su Putinove šanse, što rat duže traje, sve bolje, jer se zapadni saveznici Kijeva iscrpljuju na troškovima, a šira populacija Rusije postaje sve važniji faktor.

Dok republikanci u Senatu uglavnom podržavaju američku vojnu podršku Kijevu, rastuća grupa tvrdih desničarskih predstavnika u donjem domu Kongresa poziva na njeno okončanje, a Desantis je sa svojim izjavama zauzeo stranu u usijanoj debati unutar svoje partije.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track