SMRTNA KAZNA ZA ABORTUS! Stravičan predlog zakona za žene u Južnoj Karolini ne pravi izuzetke ni za silovanje ili incest ​​​​​​​
Foto: Printscreen YouTube/CNN

kažnjavanje

SMRTNA KAZNA ZA ABORTUS! Stravičan predlog zakona za žene u Južnoj Karolini ne pravi izuzetke ni za silovanje ili incest ​​​​​​​

Planeta -

Republikanci u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini razmatraju usvajanje zakona po kom bi se abortus kažnjavao smrtnom kaznom.

Dvadesetak članova parlamenta Južne Karoline podnelo je zajednički predlog zakona po kojem bi se definisalo da su oplođene jajne ćelije "osobe". Po tome bi nerođeno dete koje je žrtva ubistva imalo istu zaštitu pred zakonom kao i drugi.

Po istom predlogu minimalna kazna za žene koje abortiraju bila bi 30 godina zatvora, a maksimalna - smrtna.

Ipak, predviđeni su i neki izuzeci, uključujući žene koje su "izvršile abortus zbog smrtne opasnosti ili velikih telesnih povreda".

Predlog zakona predviđa neke izuzetke, uključujući slučajeve ako je majka abortirala „jer je na to bila primorana pretnjom neposredne smrti ili teške telesne povrede“. Takođe predstavlja izuzetak ako licencirani lekar izvrši abortus kako bi sprečio smrt trudne žene, ali „rezultira slučajnim ili nenamernim povredama ili smrću njenog nerođenog deteta kada su pokušane sve razumne alternative da se spase život nerođenog deteta ili nijedan nije bio dostupan."

Vrhovni sud SAD, zabrana abortusa, abortus, pravo na abortus
foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Mera, čiji je glavni sponzor državni poslanik Rob Haris, ne uključuje nikakve izuzetke za silovanje ili incest. Pre nego što je služio u zakonodavnom telu, Haris je radio kao medicinska sestra skoro tri decenije, navodi se na veb stranici njegove kampanje prenosi nbc news.

Uprkos širokom dogovoru među Amerikancima da žrtvama silovanja treba dozvoliti da abortiraju, skoro sve države u kojima je zabrana abortusa ne prave izuzetke za silovanje ili incest.

Od 13 država u kojima su zabrane abortusa na snazi, samo nekoliko njih ima ove izuzetke: Misisipi ima izuzetak za silovanje, ali ne i za incest, dok se izuzeci u Južnoj Karolini i Džordžiji protežu na obe, prenosi Vox.

Trenutno je ženama u Južnoj Karolini dozvoljeno da abortiraju najkasnije do isteka 21 nedelje i šest dana trudnoće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track