UKRAJINA SE MASOVNO OPREMA BORBENIM AVIONIMA: Posle Poljaka i Slovaci šalju Kijevu kompletnu esakdrilu lovaca MiG-29!
Foto: YORICK JANSENS / AFP / Profimedia

naoružavanje

UKRAJINA SE MASOVNO OPREMA BORBENIM AVIONIMA: Posle Poljaka i Slovaci šalju Kijevu kompletnu esakdrilu lovaca MiG-29!

Planeta -

Slovačka vlada odlučila je dan posle saopštenja poljske vlade da ta država takođe isporuči svoje borbene avione Kijevu. U oba slučaja radi se o borbenim avionima MiG-29 koje je nasledila i Ukrajina posle raspada Sovjetskog Saveza a od kojih je većina uništena na zemlji u ruskim napadima ili oboreni u vazduhu.

Priča o isporuci lovaca MiG-29 Kijevu nije nova, datira još od aprila, odnosno juna meseca 2022. kada se o tome govorilo. Posle je usledila saga o lovcima F-16, pa je čak i Kijev poslao dovjicu pilota na preobuku da bi se utvrdilo koliko je vremena potrebno pilot osposobiti za let nad takvim avionom.

Pošto od F-16 neće biti ništa još dugo vremena Varšava je odlučila da svoje MiG-29 preda Kijevu. Inače Poljska, koja je i prvi sused Ukrajine toj zemlji isporučuje značajnu vojnu pomoć kako u oklopnoj tehnici, artiljeriji i municiji, tako sad i uborbenim avionima.

MiG-29, Ukrajina, Rat u Ukrajini, ukrajinski avion
foto: Printscreen/Twitter

Naime radi se o 10 borbenih aviona od kojih se deo još uvek koristi u Poljskom ratnom vazduhoplovstvu. Inače radi se o letelicama iz sastava nemalkog vazduhoplovstva, koje su oni nasledili od armije DDR-a, a Varšavi su 2004. ustupljeni za simboličnu cenu od 1 evro po letelici. U pitanju su 22 komada od kojih je ukupno preživelo njih 14.

Poljska je svoje borbene avione MiG-29 nabavila 1989-1990 i to 12 primeraka od čega tri dvoseda u verziji MiG-29UB. Sredinom 1990 tih njima se pridružilo 10 čeških koje je ta zemlja prodala Poljskoj i 23 nemačka miga 29. Tako je Poljsko ratno vazduhoplovstvo imalo najbrojniju flotu ovih aviona u Evropi. Od 45, već 2006. ostalo ih jec 36, pa 22 i na kraju kada su ih zamenili F-16 Blok 52 samo 14, pa je i ta brojka smanjena. MiG-29 koji su prvi nabavljeni su prvi i povučeni iz operativne upotrebe i zadržani su bili samo nemački pošto su oni bili potpuno opremljeni prema NATO standardima. Izvršena je bila zatim još jedna modernizacija u domaćim remontnim kapacitetima WZL, ali pod budim okom stručnjaka kompanije RSK MiG. Većik deo flote borbenih aviona funkcionisao je 2018. godine a kako su uveženi F-16, MiG-29 su povučeni.

Slovačka priča sa MiG-29 započela je u vreme zajedničke države koja se zavala Čehoslovačka. Ta država je oid Sovjetskog Saveza kao članica Varšavskog pakta dobila 20 aviona MiG-29 od čega dva dvoseta. Kada se država mirno raspala 1993. godine Česi i SLovaci su flotu migova podelili na pola. Česi su naredne 1994 te avione 10 komada menjali sa Poljacima za helikopterevW-3 Sokol. Razmena je obavljena u periodu 1995-1996.

S druge strane istočni komšija Slovačka to nije uradila nego je flotu od 10 migova 29 pojačala sa još 14 borbenih aviona, sa kojjima se taj broj povečao na ukupno 24. Kako je vreme odmicalo, tako se i u Slovačkoj smanjivao broj operativnih lovaca. Godine 2006 bilo ih je 21, a onda je usledio remont i modernizacija i to samo 12. Modernizaciju su izvršili BAe Systems i LOT -Terečin. Oprema je bila identična poput Poljskih. Projekat je Slovačku koštao 69,6 miliona dolara, od kojih je 50 platila Rusija na ime klirinškog duga.

Sa ovim Slovačka će isporučti svih 13 borbenih aviona MiG-29 Ukrajini, dok če posljak dati uklupno 10 kokmada od čega 4 komada odmah. Sa ovom cifrom Ukrajini će biti isporučeno ukupno 23 borbena aviona MiG-29 što je dovoljno za opremanje dve borbene eksadrile.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track