"AKO BI NEKO UHAPSIO PUTINA, TO BI ZNAČILO SAMO JEDNO ZA RUSIJU!" Advokat prokomentarisao poternicu, a onda i KRAJ RATA U UKRAJINI
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"AKO BI NEKO UHAPSIO PUTINA, TO BI ZNAČILO SAMO JEDNO ZA RUSIJU!" Advokat prokomentarisao poternicu, a onda i KRAJ RATA U UKRAJINI

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putina suočen je sa poternicom Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. MKS je u petak izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini – protivpravnu deportaciju dece i protivpravno preseljenje stanovništva iz delova Ukrajine u Rusiju.

Ako Putin kroči na teritoriju 123 države potpisnice Rimskog statuta MKS-a, one su obavezne da ga uhapse i zruče Hagu da mu se sudi kao ratnom zločincu.

Advokat Marko Anđelković Slijepčević gostovao je u emisiji Usijanje gde se dotakao izdatog naloga za hapšenje Vladimiru Putinu i naveo da nema pravnu posledicu.

- Amerika i Rusija se nalaze u sličnom pravnom statusu kada je u pitanju Rimski statut. Dakle, one predstavljaju tzv. opozvane članice i one nemaju zvanično važan potpis kao i Kina i Ukrajina. Sa aspekta Međunarodnog javnog prava ta poternica nije pravno valjana. Ta poternica nema pravnu posledicu, prvo formalno, a onda i faktičku jer teško je poverovati da će iko nekad sudeti predsedniku neke imperije - rekao je advokat i dodao:

04:11

AKO BI NEKO UHAPSIO PUTINA, TO BI ZNAČILO SAMO JEDNO ZA RUSIJU! Advokat prokomentarisao poternicu, a onda i KRAJ RATA U UKRAJINI

- Uslov da bi se sudilo takvim ljudima je da budu poraženi. Ako bi se ikada Vladimir Putin lišio slobode to bi značilo da je Rusija izgubila rat, da je rasparčana i da je pretvorena u te 4 oblasti. Takođe i ono što je po mom mišljenju želja Zapada, da ruski energenti i resursi budu baština celog čovečanstva. Ja gledam objektivno, nisam ni za Istok ni za Zapad. Volim onda da postavim pitanje, da li je nafta u Teksasu baština celog čovečanstva. Ovde je stvar više politike i ova poternica znači da će rat još da se produži.

Advokat se potom osvrnuo i na ishod rata u Ukrajini.

- Nažalost, čeka nas nastavak jedne rovovske borbe na jednom tlu koji je geostrateški jako bitan, a to je Ukrajina. Jer onaj koji kontroliše taj prostor, kontroliše i srce Evroazije. Mislim da je ishod ovog rata je stavljanje jedne nove gvozdene zavese, novog Berlinskog zida gde će se razdvojiti 2 sveta, Istočni i Zapadni. To će biti početak jednog dugačkog evulativnog procesa iz unipolarnosti prelazimo u multipolarnost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track