NOVINARI NA METI NARKO BANDI U EKVADORU: Na adrese medijskih kuća stižu eksplozivni USB! Jedam medijski radnik povređen
Foto: Printscreen Twitter

najgore u gvajakilu

NOVINARI NA METI NARKO BANDI U EKVADORU: Na adrese medijskih kuća stižu eksplozivni USB! Jedam medijski radnik povređen

Planeta -

Ekvadorski novinari našli su se na meti eksplozivnih naprava koje su slate poštom, odnosno eksplozivni USB, koji kad se umetne u računar eksplodira.

Žrtva anonimnog bombaša bio je i novinar Lenjin Artijeda, koji je povređen kad je usred redakcije otvorio kovertu, stavio USB koji je bio u njoj, a koji je eksplodirao.

Odeljenje državnog tužioca Ekvadora potvrdio je da je otvorio istragu o terorizmu zbog pisma bombe.

Koje medijske kuće u Ekvadoru su bile na meti napada nije saopšteno. Ono što je za sad poznato jeste da su pisma bombe poslate sa čak 5 lokacija širom Ekvadora.

Ekvadoska vlada osudila je napade na novinare i navela da je: "svaki pokušaj zastrašivanja novinara odvratan postpuka, koji treba da bude kažnjen".

Ministar evkadorske policije rekao je da su tri ekasplozivna USB poslati iz istog grada, a na meti su se našli mediji u lučkom gradu Gvajakilu i prestonici Kitu.

Za sada jedan novinar je povređen, dok je ostale policija oduzela. Policija je izvršila kontrolisanu detonaciju jedne od naprava. Šef ekvadorskih forenzičara rekao je da je u njima bio postavljen vojni eksploziv.

Talas nasilja zahvatio je ovu latinoameričku državu kada je došlo do rivalskog borbe bandi koje se bore za drogu i teritoriju. Inače Ekvador je tranzitna država za šverc kokaina iz Perua i Kolumbije i beleži nagli rast ubistava povezanih sa bandama. Lučki grad Gvajakil postao je središte obračuna narko-bandi, a osim eksploziva, žrtve obračuna su obezglavljena ili ostavljena da vise sa mostova.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track