UHAPSITE PUTINA AKO VAM DOĐE U POSETU: Američki državni sekretar uputio poruku evropskim zemljama
Foto: Printscreen/ABC news

UHAPSITE PUTINA AKO VAM DOĐE U POSETU: Američki državni sekretar uputio poruku evropskim zemljama

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u sredu sve članove Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da ispoštuju nalog za hapšenje koji je sud izdao za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ako im on dođe u posetu.

Sud je prošle nedelje optužio Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine.

Taj pravni potez obavezaće 123 zemlje članice suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju, prenosi Rojters.

„Mislim da svako ko je potpisnica ovog suda i ima obaveze treba da ispuni svoje obaveze“, rekao je Blinken odgovarajući na pitanje republikanskog senatora Lindzija Grejema na saslušanju Odbora za aproprijacije.

Iako Sjedinjene Države nisu strana u MKS-u, američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je Putin očigledno počinio ratne zločine, dodajući da je nalog MKS-a opravdan.

Blinken nije rekao da li bi američke vlasti predale ruskog predsednika Međunarodnom krivičnom sudu ako dođe u SAD.

„Pa, ne mogu da pređem na to jer bih morao da pogledam zakone. Kao što znate, mi zapravo nismo strana u MKS-u, tako da ne želim da se bavim tom hipotetikom“, Blinken rekao.

Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zverstva tokom jednogodišnje invazije na svog suseda, a Kremlj je tu sudsku odluku označio kao „ništavnu“.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice MKS, iako je Kijev dodelio sudsku nadležnost da procesuira zločine počinjene na njegovoj teritoriji. Tribunal nema sopstvene policijske snage i oslanja se na hapšenja država članica.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track