Najnovije vesti

IMA DA IH NAĐEM! Kim Džong un "zaključao" grad od 200.000 ljudi, vojska upada u svaku kuću, tragaju za lopovom, EVO ŠTA JE NESTALO
Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

neverovatno

IMA DA IH NAĐEM! Kim Džong un "zaključao" grad od 200.000 ljudi, vojska upada u svaku kuću, tragaju za lopovom, EVO ŠTA JE NESTALO

Planeta
13:55h

Severnokorejski lider Kim Džong un zatvorio je ceo grad nakon što su 653 metka nestala tokom nedavnog vojnog povlačenja.

Nestanak municije iz jurišnih pušaka otkriven je 7. marta, kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz oblasti oko grada Hjesan, koji se nalazi na granici sa Kinom.

Oni su tamo raspoređeni 2020. da bi sproveli zatvaranje granica na početku pandemije Covid-19. Kimovi lični zvaničnici pretraživali su municiju od kuće do kuće u gradu Hjesan, koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora Radiju Slobodna Azija.

Kim Džong-un, Severna Koreja
foto: EPA / KCNA

– Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu svih 653 metaka. Vojska se potpuno povukla između 25. februara i 10. marta, ali je u toku opsežna istraga o gubitku municije tokom procesa evakuacije - rekao je stanovnik severne provincije Rjangang.

Vojnici prvo nisu prijavili nestanak, već su sami pokušali da pronađu nestale metke, tvrdi izvor i dodaje da su, nakon što nisu mogli da ih pronađu, obavestili stanovnike i počeli rigoroznu potragu. U pretresu učestvuju policija i vojska, pretresa se svaka kuća.

- Oni koji su videli ili pokupili bilo koji broj metaka dužni su da to prijave što pre. Oni koji ne prijave metke mogli bi da budu kažnjeni - rekao je izvor.

Stanovnici su se radovali povlačenju vojske iz te oblasti, ali će imati još manje slobode kretanja tokom istrage, rekao je zvaničnik provincije Rjangang za Radio Slobodna Azija.

kim džong un, Severna Koreja
foto: Foto: AP

- Prošle nedelje su izdate naredbe fabrikama, farmama, društvenim grupama i jedinicama za nadzor susedstva u pokrajini da aktivno sarađuju u istrazi u vezi sa municijom - rekao je zvaničnik i dodao da kada meci nisu pronađeni posle 10 dana, istražni organi su pribegli laži da bi širili strah u javnosti.

Izvor kaže da su pokušali da izvrše pritisak na stanovnike blefirajući da je povlačenje bio manevar vezan za bezbednost njegovog visočanstva od reakcionarnih snaga. Premeštanje tako velikih snaga iz pograničnog područja da bi zaštitili Kim Džong una, ljudi bi mogli protumačiti kao napad na zemlju i osvajače koji se guraju prema Pjongjangu.

- Ministarstvo državne bezbednosti, Komanda vojne bezbednosti Korejske narodne armije i Ministarstvo socijalnog osiguranja izdali su posebno oštro upozorenje protiv pljačke, nelegalnog posedovanja ili odlaganja oružja, municije i borbene tehnološke opreme, kako je navedeno u članu 78 Krivičnog zakonika. Prema tom zakonu, lice koje je neovlašćeno držalo ili prenosilo vatreno oružje, municiju ili oružje kazniće se radom tri i više godina - rekao je on.

Stanovnici strahuju da će, ukoliko ne bude rešenja, nadležni nasumično kazniti nekoga ko bi mogao biti potpuno nevin.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja