RUSIJA UZVRAĆA UDARAC AMERICI! Rjabkov: Moskva zaustavila svaku razmenu informacija o nuklearnom oružju sa Vašingtonom
Foto: Profimedia

Sporazum Start

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC AMERICI! Rjabkov: Moskva zaustavila svaku razmenu informacija o nuklearnom oružju sa Vašingtonom

Planeta -

Moskva obustavlja deljenje informacija o svojim nuklearnim snagama sa SAD među kojima su i podaci o raketnim testovima, saopštio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da je Moskva zaustavila svaku razmenu informacija sa Vašingtonom nakon što je prethodno suspendovala svoje učešće iz Novog Sporazumu START sa SAD o ograničvanju nuklearnih arsenala (New START).

Putin je krajem februara u obraćanju naciji najavio prekid učešća Rusije u Novom START-u, uz tvrdnju da Moskva ne može da prihvati američke inspekcije lokacija sa ruskim nuklearnim oružjem doklegod Vašington i njegovi NATO saveznici otvoreno kao svoj cilj postavljaju - poraz Rusije u Ukrajini.

Sergej Rjabkov
foto: Printscreen YouTube

Predsednik Rusije je tada rekao da se Moskva ne povlači potpuno iz ugovora, a rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštio da će ta zemlja poštovati ograničenja na broj nuklearnih bojevih glava i da će nastaviti da obaveštavaju SAD o testiranju svojih balističkih projektila.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je prvobitno saopštilo da će Moskva nastaviti da obaveštava SAD o planiranim probnim lansiranjima svojih balističkih raketa.

Juče su SAD saopštile da su prestale da razmenjuju podatke o nuklearnom oružju sa Moskvom.

"Zbog neusklađenosti Rusije sa obavezama iz tog ugovora, Sjedinjene Države neće dati svoje podatke Rusiji, kako bi podstjkli Rusiju da se vrati ugovornim obavezama", rekao je izveštačima predstavnik Stejt Departmenta Vedant Patel.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track