VARKA PRED KLJUČNU BITKU? Stigla neočekivana izjava ukrajinskog predsednika dok se LOME KOPLJA oko Bahmuta
Foto: AP, screenshot

analiza

VARKA PRED KLJUČNU BITKU? Stigla neočekivana izjava ukrajinskog predsednika dok se LOME KOPLJA oko Bahmuta

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi poraz ukrajinskih snaga u Bahmutu doveo do toga da Rusija počne da gradi međunarodnu podršku za postizanje mirovnog sporazuma kojim bi njegova nacija bila prisiljena na bolan kompromis!

Zelenski je istakao da bi, ukoliko Bahmut padne u ruke ruskih snaga posle dugotrajne i iscrpljujuće bitke, ruski predsednik Vladimir Putin "prodao to kao pobedu ruskom društvu, Zapadu, Kini i Iranu".

UMORNI OD RATA

Zelenski je u velikom intervjuu za agenciju AP ponovio koliko je važno da se sačuva Bahmut, grad na istoku Ukrajine, u kome je pre rata živelo oko 70.000 ljudi i koji je većim delom pretrpeo znatno razaranje tokom borbi koje traju već osam meseci.

- Ukoliko Putin oseti krv, namiriše da smo slabi, on će nastaviti da vrši pritisak i pojačaće ga. Svaki poraz u ovoj fazi rata dovodi Ukrajinu u veliki rizik. Ne smemo da izgubimo korak jer rat je sastavljen od malih pobeda. Malih pobeda i malih koraka. Naše društvo će se umoriti od rata. Naše društvo će me pritisnuti da postignemo bolan kompromis sa njima - rekao je Zelenski.

Na Zapadu su sve glasniji oni koji se pitaju da li bi Vašington trebalo da nastavi da Ukrajini pruža vojnu pomoć vrednu desetine milijardi dolara, a Zelenski se najviše plaši promene politike u Vašingtonu:

Volodimir Zelenski
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Sjedinjene Države su svesne toga da mi nećemo pobediti ukoliko prestanu da nam pomažu - dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dao intervju novinarima AP tokom putovanja vozom po Ukrajini koje je nazvao "dizanjem morala kod građana". On se osvrnuo i o modernim zapadnim PVO sistemima ponovivši zahteve za isporuku novog oružja Ukrajini:

- Imamo sjajne odluke o dobijanju sistema "patriot", ali još ih nemamo u realnosti. Ukrajini treba 20 baterija sistema "patriot" za zaštitu od ruskih projektila, ali čak ni to možda neće biti dovoljno jer nijedna zemlja na svetu nije napadnuta s toliko balističkih raketa.

TRAŽI AVIONE

Zelenski je dodao i da je jedna evropska zemlja poslala Ukrajini neispravan PVO sistem, ali nije otkrio o kojoj je državi reč. Ponovio je zahtev da se Ukrajini dostave borbeni avioni.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže za Kurir da izjava Zelenskog u vezi s Bahmutom može da se posmatra na dva načina:

- S jedne strane on želi da izvrši dodatni pritisak na Zapad za dodatnu pomoć, da u smislu tih negativnih dešavanja na frontu mogu da označe i postepen pad ukrajinskog otpora, što samo po sebi može da ubrza proces urušavanja čitave odbrambene koncepcije Ukrajine. Drugi aspekt je da Zelenski priprema javno mnjenje da će ipak neki kompromisi morati da se ostvare i da pad Bahmuta može da bude prelomna tačka da se krene u konkretne mirovne pregovore.

ZELENSKI POZVAO ĐINPINGA U POSETU

Zelenski je tokom intervjua javno pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga u posetu Kijevu.

Kineski predsednik je pre nekoliko nedelja bio u poseti Kremlju gde je Putina nazvao "dragim prijateljem" i gde je potpisano nekoliko sporazuma koji bi trebalo da učvrste rusko-kineske ekonomske veze.

- Spreman sam da se u Kijevu sastanem sa Đinpingom. Želim da razgovaram sa njim. U kontaktu smo bili do pre rata, ali ne i od početka sukoba. Kineske vlasti su predložile mirovni plan za Ukrajinu od 12 tačaka, ali je on odbačen u Kijevu jer sugeriše prekid vatre bez povlačenja ruske vojske iz Ukrajine - rekao je Zelenski.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu izjavu Zelenskog vidi kao obrazloženje zbog čega on nije želeo da povuče trupe iz Bahmuta, kako mu je preporučivano ranije iz SAD:

- Ja bih ovu izjavu nazvao kontekstom zašto je Bahmut branjen tako odsudno i možemo reći odbranjen. Isto tako ova izjava može služiti i kao neka vrsta varke. Ne zaboravite da su Ukrajinci uvek pravili varke pred velike ofanzive i sada deluje da je tako. Ukrajinska strana je neočekivano tiha po pitanju vojnih aktivnosti i sve podseća na avgust/septembar prošle godine, kada su izvršili kontraofanzivu.

(Kurir.rs/A.Petrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja