ZELENSKI POZVAO SI ĐINPINGA U KIJEV: Spremni smo da ga dočekamo ovde
Foto: Kineska medijska grupa

poziv

ZELENSKI POZVAO SI ĐINPINGA U KIJEV: Spremni smo da ga dočekamo ovde

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je poziv kineskom šefu države Si Đinpingu da poseti Ukrajinu, javljaju zapadne agencije.

"Spremni smo da ga dočekamo ovde", rekao je Zelenski u intervjuu za AP.

Zelenski je podsetio da dugo nije bio u kontaktus kineskim šefom države.

"Želim da razgovaram sa njim. Imao sam kontakt sa njim pre nego što je rat uzeo maha. Ali tokom cele ove godine, više od jedne godine, nisam", rekao je Zelenski novinarki Asošijeted Presa.

Agencija Rojters kratko se pozbala na tu izjavu Zelenskog za AP, podsećajući kineski lider nije razgovarao sa Zelenskim od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, ali je Kina u martu objavila plan od 12 tačaka za "političko rješenje ukrajinske krize".

Volodimir Zelenski
foto: EPA/ DUMITRU DORU

Rojters podseća da je Si Đinping prošle sedmice posetio Moskvu i razgoparao sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da ti razgovori nisu pokazali napredak u pogledu okončati rat.

Kineski predlog uključuje poziv na deeskalaciju sukoba i prekid vatre u Ukrajini.

Sjedinjene Države su odbacile predlog, tvrdeći da Kina nema kredibilitet jer je odbila da osudi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Stav Vašingtona je da bi prekid vatre u ovom trenutku učvrstio ruske pozicije osvojene na terenu i omogućio ruskoj vojsci više vremena za pregrupisanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track