NETANJAHU ODGOVORIO BAJDENU: Izrael je nezavisna zemlja i ne odlučuje na osnovu pritisaka, pa makar to bili i naši prijatelji
Foto: Printscreen Tweet

NETANJAHU ODGOVORIO BAJDENU: Izrael je nezavisna zemlja i ne odlučuje na osnovu pritisaka, pa makar to bili i naši prijatelji

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael neće donositi odluke "zasnovane na spoljnim pritiscima" nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden podržao kompromis o kontroverznoj reformi pravosuđa.

"Izrael je nezavisna zemlja koja donosi odluke prema volji svojih građana, a ne zasnovane na spoljnim pritiscima, među kojima su i naši najbolji prijatelji", rekao je Netanjahu kasno sinoć.

Zahvaljujući se Bajdenu na "dugogodišnjoj posvećenosti Izraelu" Netanjahu je potvrdio da je opredeljenje njegove vlade da "jača demokratiju obnovom odgovarajuće ravnoteže između tri grane vlasti, koju teži da postigne preko širokog konsenzusa".

Netanjahu je u ponedeljak odložio reformu pravosuđa, a Bajdenu je odgovorio sinoć pošto je predsednik SAD rekao da ga neće "skoro" pozvati u posetu, kako je objavio dopisnik iz Bele kuće na Tviteru.

Džo Bajden
foto: EPA Chris Kleponis Pool

Američki ambasador u Izraelu Tomas Najds je nešto ranije aludirao da hoće, prenosi i24njuz (i24News). ;Najds je rekao za izraelski vojni radio da bi se to moglo desiti posle jevrejskog praznika Pashe koji počinje 5. aprila.

"Verujem da će biti pozvan posle Pashe", rekao je Najds nakon što je Netanjahu u ponedeljak uveče najavio odlaganje ostvarenja plana reforme pravosuđa.

Bajden i njegova administracija su ranije izrazili zabrinutost zbog tog plana, a po analizi Rojtersa, Bela kuća nikada nije čekala tako dugo posle izbora u Izraelu da pozove u posetu izraelskog premijera.

Predsednik SAD je takođe rekao za Si-En-En (CNN) da je zabrinut "poput mnogih pristalica Izraela".

"Oni ne mogu nastaviti tim putem. Na neki način sam to jasno stavio do znanja", rekao je Bajden o izraelskoj vladi.

U proteklim nedeljama američki zvaničnici su na novinarska pitanja o datumu mogućeg sastanka Bajdena i Netanjahua odgovarali da ništa nije u planu.

Neki eksperti za odnose dve zemlje su to videli kao znak nezadovoljstva Vašingtona zbog plana reforme pravosuđa, politike naseljavanja okupirane Zapadne obale Jevrejima i kontroverznih izjava članova Netanjahuove vladajuće koalicije o palestinskom pitanju.

Prošle nedelje je Bajden telefonirao izraelskom premijeru i pozvao ga da teži širokom konsenzusu o reformi pravosuđa.Sinoć je izrazio nadu da će Netanjahu postići "istinski kompromis", dodavši to ostaje da se vidi.

U ponedeljak uveče je Bajdenova administracija pozdravila Netanjahuovu najavu odlaganja sprovođenja reforme za mesec dana da bi se pregovaralo s opozicijom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track