PRITVOR ZA INSPEKTORA GRČKE ŽELEZNICE: Bio na dužnosti u vreme stravične nesreće, optužen za ubistvo iz nehata
Foto: EPA-EFE/APOSTOLIS DOMALIS

nije vodio računa o bezbednosti saobraćaja

PRITVOR ZA INSPEKTORA GRČKE ŽELEZNICE: Bio na dužnosti u vreme stravične nesreće, optužen za ubistvo iz nehata

Planeta -

Inspektor Grčke železnice optužen je i određen mu je pritvor, više od mesec dana od najteže železničke nesreće u istoriji Grčke u kojoj je stradalo 57 ljudi, saznaje se iz sudskih izvora.

Inspektor šefova železničkih stanica Dimitris Nikolau (63) bio je na dužnosti u vreme nesreće i optužen je za „poremećaj bezbednosti saobraćaja“, što je izazvalo smrt brojnih ljudi, kao i za ubistvo iz nehata, naveo je taj izvor.

U sudaru putničkog i teretnog voza 28. februara poginulo je 57 osoba, desetine su povređene, a devet osoba je i dalje na bolničkom lečenju.

Nikolau je druga pritvorena osoba pritvoru u ovom slučaju i može da mu bude izrečena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije.

Šef železničke stanice u kojoj se desio propust Vasilis Samaras (57) je takođe u pritvoru. On je priznao odgovornost za čeoni sudar putničkog i teretnog voza u Tempeu, blizu grada Larise.

Još dvojica šefova železničke stanice koji su bili na dužnosti 28. februara uveče optuženi su zato što su ranije napustili svoje radno mesto i ostavili manje iskusne službenike. Njih dvojica su pušteni na slobodu početkom nedelje uz kauciju od 10.000 evra i treba da se javljaju policiji dva puta mesečno.

Pored odgovornosti šefova stanice ova železnička nesreća, najveće u Grčkoj ikada, ukazala je na hronične nedostatke i kašnjenja u modernizaciji bezbednosnih sistema.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track