RAJANMETAL U RUMUNIJI GRADI REMONTI CENTAR ZA ODRŽAVANJE I OPRAVKU LEOPARD 2, PZH 2000: Podrška ukrajinskoj vojsci
Foto: Foto Prinstcreen Youtube

Naoružavanje

RAJANMETAL U RUMUNIJI GRADI REMONTI CENTAR ZA ODRŽAVANJE I OPRAVKU LEOPARD 2, PZH 2000: Podrška ukrajinskoj vojsci

Planeta -

Nemački koncert za proizvodnju tenkova i oklopnih vozila Rajnmetal saopštio je da će u rumunskom gradu Satu Mareu izgraditi veliki centar za održavanje i opravku borbene tehnike, koju je Nemačka isporučila Ukrajini, objavio je Rojters.

Osim opravki ovaj centar baviće se i logistikom i održavanjem zapadne borbene tehnike, koja je donirana ukrajinskoj vojsci za rat protiv Rusije.

"Remontno servisni centar treba da igra glavnu ulogu u održavanju operativne spremnosti zapadnih borbenih sistema koji se koriste u Ukrajini i obezbeđivanju dostupnosti logističke prodrške", rekao je portparol kompanije Rajanmetal, javlja Rojters.

Inače mesto Satu Mare nalazi se na tromeđi Rumunije, Ukrajine i Mađarske i najbliži ukrajinski grad je Užgorod inače oblast koju naseljava mađarska nacionalna manjina.

Ono što je poznato u ovom novouspostavljenom remontnom zavodu biče održavana za sad nemačka borbena tehnika PZH 2000, tenkovi Leopard 2 koje su donirali Nemačka, Poljska, Španija, Portugal, Norveška, Kanada, borbena vozila pešadije Marder A5, borbeni točkaši Fuks, ali i britanski tenkovi Čelindžer 2, kao i teretna vozila konfiguracije 4x4, 6x6 koja su prebačena ukrajinskoj vojsci.

"Za nas u Rajanmetalu je ključna briga da oružju koje su isporučile NATO snage pružimo najbolju podršku", rekao je Armin Paperger u svom saopštenju.

Inače ovo nije prvi posao Rajanmetala sa Ukrajinom, jer ova kompanija vodi kako je ranije saopšteno, a što su prenosili i nemački mediji, da se sa vlastima u Kijevu vode pregovori o izgradnji fabrike tenkova Panter.

Kurir.rs/Reuters/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja