PRED PADOM! Prigožin okačio rusku zastavu na gradsku skupštinu u centru Bahmuta! UKRAJINA: Grad je i dalje naš!
Noćni snimak: Jevgenij Prigožin, osnivač i vođa Vagnera, Foto: Printscreen

PRED PADOM! Prigožin okačio rusku zastavu na gradsku skupštinu u centru Bahmuta! UKRAJINA: Grad je i dalje naš!

Planeta -

Britanski obaveštajci procenjuju da su ruske trupe, osvajajući ovaj grad, izgubile 30.000 vojnika, koji su ubijeni ili ranjen

Jevgenij Prigožin, osnivač i prvi čovek ruske plaćeničke grupe Vagner, okačio je rusku zastavu na gradsku skupštinu Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, oko koga se već mesecima vode žestoke borbe! Međutim, u Kijevu tvrde da grad, koji je postao simbol otpora, nije pao i da je u dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Posebna zastava

- S pravne tačke gledišta, Bahmut je zauzet. Neprijatelj je sada koncentrisan u zapadnim delovima grada - poručio je Prigožin u video-snimku koji je objavio na svom profilu na društvenoj mreži Telegram.

Snimak je napravljen noću i na njemu Prigožin sa šlemom na glavi drži rusku zastavu u rukama. On tvrdi da na zastavi piše "u sećanje na Vladimira Tatarskog", ruskog vojnog blogera bliskog Kremlju, koji je ubijen u eksploziji bombe u jednom kafeu u Sankt Peterburgu, čiji je vlasnik ranije bio upravo Prigožin.

U Kijevu su demantovali navode da je grad pao tvrdeći da su "ruske snage jako daleko od zauzimanja Bahmuta".

- Bahmut je ukrajinski, a oni nisu ništa zauzeli. Jako su daleko od toga, blago rečeno - naveo je za Rojters pukovnik Serhij Čerevati, portparol ukrajinske istočne komande.

Razaranje: Veći deo grada je uništen tokom borbi
Razaranje: Veći deo grada je uništen tokom borbifoto: AP/Libkos

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju uveče da je vojna situacija "posebno vruća" oko Bahmuta, koji još od jula prošle godine pokušavaju da osvoje ruske snage predvođene Vagnerom, u čijem su sastavu većinom ruski zatvorenici kojima je obećana amnestija. Britanski obaveštajci ranije su procenili da su ruske snage u borbama za Bahmut izgubile oko 30.000 vojnika, koji su ili poginuli ili su ranjeni.

Žestoke borbe

Istaknuti ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da se borbe vode u centru grada.

Ukrajinske snage odbile su 25 neprijateljskih napada, ali su ruske snage zauzele fabriku AZOM, koju su ukrajinske trupe danima branile. - Neprijatelj napada centar grada sa severa, istoka i juga i pokušava da stavi grad pod svoju punu kontrolu - rekao je Ždanov.

Podsećamo, ukrajinski predsednik Zelenski je doneo odluku da se Bahmut mora odbraniti po svaku cenu uprkos tome što mu je iz Pentagona savetovano da povuče snage iz grada koji nema stratešku važnost i spase živote vojnika koji su neophodni za prolećnu ofanzivu.

Darja Trepova tvrdi da je izmanipulisana

Uhapšena devojka koja je predala bombu Tatarskom Ruske sigurnosne službe uhapsile su Darju Trepovu, osumnjičenu za umešanost u atentat na Vladlena Tatarskog, poznatog ruskog blogera, koji je poginuo u nedelju u eksploziji u jednom kafeu u Sankt Peterburgu. Ona je pre hapšenja izjavila da je izmanipulisana. Rusija je optužila Kijev da je, uz saučesništvo pristalica pritvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, orkestrirao napad.

- Utvrđeno je da su teroristički akt, počinjen 2. aprila u Sankt Peterburgu, planirale ukrajinske specijalne službe - saopštio je ruski antiteroristički komitet. Ukrajinske specijalne službe su regrutovale agente među saradnicima Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

Na video-snimcima koje su objavili ruski mediji vidi se kako Trepova žrtvi nedugo pre eksplozije predaje jednu statutu, u kojoj je navodno bio sakriven eksploziv. U eksploziji je nastradao bloger, dok je još 20 osoba povređeno. Trepova je napustila kafe neposredno pre eksplozije.

Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, imao je preko 560.000 pratilaca na Telegramu. Bio je jedan od najistaknutijih vojnih blogera i često je kritikovao neuspehe vojnog vrha. antrfile Taktičko naoružanje se seli u Belorusiju Ruske nuklearke na pragu NATO Rusija će svoje taktičko nuklearno oružje premestiti na sam prag NATO blizu zapadnih granica Belorusije, izjavio je Boris Grizlov ruski ambasador u Minsku. To će dovesti do dodatne eskalacije napetosti u odnosima Moskve i Alijanse.

Rusija i Belorusija su formalno deo zajedničke države i godinama su u pregovorima o daljoj integraciji, procesu koji se ubrzao prošle godine, nakon što je Minsk dozvolio Moskvi da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu. Belorusija se na severu graniči s Litvanijom i Letonijom, a na zapadu s Poljskom, koje su redom deo istočnog krila NATO.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja