ZELENSKI PRETI MOSKVI: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene
Foto: Printscreen YT

ZELENSKI PRETI MOSKVI: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas, govoreći o predstojećoj ukrajinskoj prolećnoj kontraofanzivi, da ruske snage "još imaju vremena da odu — inače će biti uništene".

Zelenski je rekao da ne može da iznosi konkretne detalje o predstojećoj kontraofanzivi, "jer ne možemo dati priliku teroristima iz Ruske Federacije da se pripreme za naše metode i korake ka deokupaciji", prenosi Kijev Indipendent.

Diskusije oko kontraofanzive traju mesecima, a Zelenski je 25. marta rekao da je kontraofanziva odbačena zbog nestašice naoružanja, uključujući tešku opremu i borbene avione.

U međuvremenu, Slovačka i Poljska su prve države koje su poslale borbene avione Ukrajini: Slovačka je 23. marta prebacila četiri od ukupno 13 svojih aviona MiG-29, dok je Poljska 3. aprila isporučila prvu seriju aviona.

Zvanični Kijev raspoređuje vojne rezerve na ratištu kod Bahmuta kako bi pokušao da organizuje kontranapad, izjavio je danas savetnik predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin.

-Neprijatelj je odlučan da se bori za delove teritorije koje ukrajinska vojska još kontroliše, iako su već izgubili grad. Oni raspoređuju rezervne snage u pokušaju da povrate kontrolu nad Bahmutom, rekao je Gagin i dodao da je veći deo rezervi koje Kijev šalje u Bahmut uništen i pre stupanja u borbu.

Osnivač ruske prvitane paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio sinoć da je ruska zastava istaknuta na zgradi gradske uprave Bahmuta, kao i da je taj grad pod kontrolom ruskih snaga.

Kurir.rs/Novosti/Kijev Indipendent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track