MAKRON STIGAO U PEKING: Predsednik Franvuske predvodi poslovnu delegaciju od 50 članova, u nadi da će sačuvati veze sa Kinom
Foto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT, AP/Virginia Mayo, Shutterstock

diplomatija u senci rata u ukrajini

MAKRON STIGAO U PEKING: Predsednik Franvuske predvodi poslovnu delegaciju od 50 članova, u nadi da će sačuvati veze sa Kinom

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron sleteo je danas u Kinu, neposredno pre šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u nastojanju da izglade veze sa ključnim ekonomskim partnerom, dok razmatraju bolna pitanja poput Ukrajine i trgovinskih rizika, javlja Rojters.

Makron je na svom prvom putovanju u Kinu od 2019. godine razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom pre posete o pokušaju da angažuje kineskog predsednika Si Đinpinga na ubrzavanju okončanja rata u Ukrajini koji je započela kineska bliska saveznica Rusija.

Makron je pozvao Fon der Lajen na putovanje da bi na taj način projektovao evropsko jedinstvo, nakon što su francuski zvaničnici kritikovali nemačkog kancelara Olafa Šolca da je sam otišao u Kinu krajem prošle godine.

Fon der Lajen nije putovala u Kinu otkako je postala predsednica Evropske komisije pre više od tri godine, a stroge mere kojima je Kina kontrolisala pandemiju korona virus iznudile su onlajn dioplomatiju.

U to vreme, odnosi Evrope sa Kinom su se pogoršali, prvo zbog zastoja investicionog paka 2021. godine, a zatim i zbog odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog Ukrajine.

Emanuel Makron
foto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT

Za Makrona, koji se kod kuće suočava s protestima zbog reforme penzionog sistema, poseta Kini takođe nudi šansu da ostvari neke ekonomske pobede.

Makron predvodi poslovnu delegaciju od 50 članova, uključujući Erbas (AIR.PA), koji pregovara o velikoj narudžbi aviona, Alstom ( Also.PA) i nuklearni gigant EDF (EDF.PA), navodi Rojters.

Međutim, pojedini analitičari kažu da bi razmetljivo potpisivanje sporazuma izgledalo oportunistički u vreme rastućeg nepoverenja prema Kini u Sjedinjenim Državama i njenim zapadnim saveznicima u pogledu Tajvana do njenih bliskih veza sa Moskvom.

"Nije vreme za najavljivanje poslovnih dogovora ili velikih novih investicija“, rekao je analitičar Rodium grupe Noa Barkin.

"To bi u suštini bilo glasanje o poverenju kineskoj ekonomiji i poslalo poruku da Francuska nije saglasna sa pristupom Sjedinjenih Država", naveo je Barkin.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track