GASOVOD SAHALIN 1: Japan je formalno uveo sankcije Rusiji, ali je to više iznuđeni nego prirodni potez, OVO JE RAZLOG!
Foto: Shutterstock

energetska geoplotika

GASOVOD SAHALIN 1: Japan je formalno uveo sankcije Rusiji, ali je to više iznuđeni nego prirodni potez, OVO JE RAZLOG!

Planeta -

Nastavak priče o ruskom Dalekom istoku dotaknućemo se i energetike, odnosno projekta Sahalin 1 i 2. Naime, uglavnom do sad više je bilo reči o projektu Severni tok 1 i 2, gde je prvi gasovod dignut u vazduh za šta Moslva optužuje Vašington da stoji iza toga.

Početak projekta ozvaničen je 21. decembra 2006 kada je formirana kompanija "Sahalin enerdži investment skraćenica SEIC sa kojim je Japan kao jedan od najrazvijenih svetskih ekonomija reši svoju zavisnost od energenata u ovom slučaju gasa koji je japanu nasušno bio potreban ,a uvozio ga je pre svega brodovima. Osim Japana gasovod Sahalin 1 trebao je da uključi i Južnu Koreju, ali i Aljasku. Ubrzo sa 1 krenuo je i projekat Sahalin 2 koji je trebalo da omogući transport gasa i nafte iz zone Sibira i krajnjeg severa Dalekog istoka do Japana.

Sa početkom rata u Ukrajini od 24. februara 2022 Japan se kao članica grupe G-7 ekonomskih najrazvijenih zemalja sveta pridružila sankcijama Rusiji sa kojima je stao i izvoz gasa

"Japan je kao što znamo 1945 preživeo bacanje dve atomnske bombe. To je genocid o kome se ne priča. Japanu su Amerikanci posle Drugog svetskog rata napisali ustav, postavili svoje vojne baze. I dok bi bilo koja druga nacija našla opravdanje u tome da ništa ne radi, Japan je naprosto prionuo na posao. Japan je 25 godina kasnije postao svetska ekonomska sila, iako Japan nema faktički nikakve prirodne resurse osim vrednih i talentovanih ljudi, Japan je zavistan energetski kako od nukelarne energije, tako i od Rusije.

I Japan je vrlo rado učestvovao u projekat Sahalnin 1 i Sahalin 2 i na taj način sebi obezbeđivao prirodni gas.

Iako je Japan formalno uveo sankcije Rusiji, moramo da shvatimo da je to više iznuđeni nego prirodni potez baš zbog američke okupaicje Japana. Moramo da razumemo da su japanski političari sposobni da strateški razmišljaju i da stave interese Japana na prvo mesto, a to se vidi po tome, što je Japan odbio da se povuče iz projekta Sahalin 1 iako postoje sankcije na energetike od strane G7 prema Rusiji, čiji je Japan čaln.

To ništa ne mora da nas čudi, kao što je Amerika formalno uvela sankcije na veštačko đubrivo, pa ga tajno kupuje, tako i Japana je stavio svoje interese na prvo mesto.

Kurir.rs/B. Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track