KOVID - PANDEMIJA, ENDEMSKA FAZA, SEZONSKI VIRUS... SZO poziva na oprez pri izboru reči za definisanje evolucije virusa
Foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

virus

KOVID - PANDEMIJA, ENDEMSKA FAZA, SEZONSKI VIRUS... SZO poziva na oprez pri izboru reči za definisanje evolucije virusa

Planeta -

Pandemija, endemska faza, sezonski virus... Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je da se vodi računa o terminima koji se koriste za definisanje evolucije korona virusa.

Tokom prve nedelje maja, Komitet SZO za hitne slučajeve za kovid, koji se sastaje svaka tri meseca, moraće da odluči da li će zadržati maksimalnu pripravnost, ukazao je na konferenciji za novinare u Ženeva Majkl Rajan, zadužen za Program SZO za hitne slučajeve.

On je rekao da se nada da će ovom prilikom Komitet utvrditi "pozitivne savete" koje treba dati šefu SZO, Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, na kome je konačna odluka, "u vezi s njihovom procenom putanje pandemije i da li postoji ili ne ;vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja".

SZO je odredila maksimalnu uzbunu 30. januara 2020. kada je svet imao manje od 100 slučajeva od kovida i nijedan smrtni slučaj van Kine. Tek kada je Tedros u martu 2020. godine nazvao situaciju pandemijom, svet je shvatio pun stepen ozbiljnosti zdravstvene pretnje.

Rajan je istakao da se "ne okreće prekidač da bi se automatski ušlo u endemsku situaciju. Mnogo je verovatnije da ćemo preći (...) sa neravnog puta na predvidljiviji".

Zbog toga je pozvao na oprez u izboru reči.

"Mislim da postoji nesporazum. Vrlo često respiratorni virusi, na primer, kao što je grip, ne prolaze kroz endemsku fazu", rekao je on.

"Oni idu od pandemije do veoma niskog nivoa aktivnosti, sa potencijalnim sezonskim izbijanjima ili epidemijama koje se javljaju na godišnjoj ili polugodišnjoj osnovi", objasnio je on.

Što se tiče kovida čiji je uzročnik takođe respiratorni virus, SZO stoga očekuje da on pređe "u fazu niske incidencije sa potencijalnim vrhuncem, posebno kada se u određenim godišnjim dobima ljudi nađu u zatvorenom prostoru zbog hladnoće", dodao je Rajan.

Ali on je insistirao da sam virus neće nestati: "Nećemo ga eliminisati i virus SARS-CoV-2 će se pridružiti 'panteonu' respiratornih virusa, poput virusa gripa" i "nastaviće da izaziva značajne respiratorne bolesti".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track