ZAŠTO ZAPAD SNABDEVA KIJEV BORBENIM VOZILIMA TOČKAŠIMA?! Da li će kičmu ukrajinske ofanzive da čine točkaši?
Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

pod lupom

ZAŠTO ZAPAD SNABDEVA KIJEV BORBENIM VOZILIMA TOČKAŠIMA?! Da li će kičmu ukrajinske ofanzive da čine točkaši?

Planeta -

Posetom ukrajinskog predsednika Volodmira Zelenskog potpisano je pismo o namerama da Poljska proizvede 150 borbenih vozila točkaša u borbenoj i PVO verziji i 54 u verziji samohodnog minobacača kalibra 120 mm za potrebe ukrajinske armije.

Sa ovim ugovorom Ukrajina osim tenkova kojih do sada isporučneo ukupno 562 tenka od strane zapadnih država. SAD su najavile isporuku borbenih vozila točkaša Strajker i to u ukpnom paktu od 90 vozila, od čega je navodno deo u Ukrajini.

Vest da će Ukrajinci dobiti poljsku verziju čuvenog točkaša PATRIA AMV bio je povod da se podsetimo toga kada je krenula priča o točkapima i zašto oni trebaju. Vojni komentator Boško Jovanović spomenuo je tog 10 januara zašto su Ukrajini potrebna borbena vozila točkaši, kada je između ostalog spomenuo i borbeno vozilo točkaš PATRIA AMV i to upravo Poljsko.

KTO Rosomak
foto: Jaap Arriens / Alamy / Alamy / Profimedia

"Zašto Ukrajini trebaju točkaši, a ne guseničari je prosto za razumevanje. Po takvom tlu u Ukrajini i sa tako velikim prostranstvom je potrebna velika pokretljivost, sposbnost da se trupe prebacuju s jedne tačke na drugu. Zbog toga su točkaški oklopni transporteri mnogo bolji i zato sam uvek tvrdio da Amerikanci trebaju da pošalju Strajkere, koje su pravili za vreme kampanja u Avganistanu i Iraku i na njih kačili topove kalibra 105 mm ili da stignu finske, poljske ili hrvatske Patrije. Sada uopšte ako gledamo iz ukrajinske perspektive nije vreme za taktiziranje njihovih zapadnih saveznika, već za pomoć, ne zaradi pomoći nego pomoći radi sprečavanja daljeg ruskog prodora prema Kijevu i Dnjepropetrovsku. Što sa ruske tačke gledišta trebaju da budu primarni vojni ciljevi posle slamanja ukrajinskih trupa na Donbasu. Bredli sigurno ne mogu da zaustave ruske snage. Oni su jako slabo oklopljeni. Malo bolji su od BVP M-80. Ni u jednom vojnom sukobu se nisu pokazali kao pouzdani, dok pojava oklopnih transportera točkaša može da bude prava pomoć za Ukrajince i nešto što bi hrvatski premijer Andrej Plenković trebao da razume i da pokloni hrvatske Patrije Ukrajini", kaže vojni komentator Boško Jovanović.

Kurir.rs/A.Mlakar/B.Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track