TERORISTI USPELI DA POBEGNU: Posle pucnjave u Ingušetiji u toku potraga za militantima, očevi dvojice napadača se ODREKLI SINOVA
Foto: Printscreen/Telegram

tri policajca poginula, osam povređeno

TERORISTI USPELI DA POBEGNU: Posle pucnjave u Ingušetiji u toku potraga za militantima, očevi dvojice napadača se ODREKLI SINOVA

Planeta -

U Ingušetiji se nastavlja potraga za militantima koji su pucali na policajce u republičkom okrugu Malgobek, rekao je za RIA Novosti izvor iz jedinica za sprovođenje zakona.

"Militanti su uspeli da pobegnu, njihova potraga se nastavlja, na snazi je režim protivterorističke operacije u regionu Malgobek“, rekao je izvor.

Prethodne noći, u selu Zjazikov-Jurt, tokom kontraterorističke operacije, snage bezbednosti otkrile grupu militanata. Kada su pokušali da ih privedu, na njih je otvorena vatra iz mitraljeza.

U okršaju su poginula tri policajca: major Bašir Hautijev, viši okružni policajac Malgobekskog međuopštinskog odeljenja, kapetan Maksim Aljehin, načelnik Petrovske policijske stanice u Tuli, i narednik Maksim Rodionov, pomoćnik na dužnosti u IVS Efremovskog međuopštinskog odeljenja Tulske oblasti.

Od ponedeljka od 20 časova na teritoriji okruga Malgobek je na snazi režim protivterirističke operacije, proglašen nakon pucnjave između grupe neidentifikovanih muškaraca i policajaca.

Neidentifikovana lica iz automatskog oružja su 27. marta pucala na punkt saobraćajne policije na granici Ingušetije i Severne Osetije. Zbog toga su dva policajca zadobila rane od vatrenog oružja. Sledećeg dana u gradu Karabulak pronađeno je telo jednog od navodnih učesnika napada sa ranama od vatrenog oružja.

Ubrzo nakon toga, regionalni FSB je objavio potragu za petoro stanovnika republike, koji su osumnjičeni za planiranje terorističkih zločina.

U sredu je u jednom od sela okruga pronađeno telo jedne od traženih osoba. Kod njega je pronađena jurišna puška sa podcevnim bacačem granata i četiri granate.

Očevi se odrekli sinova

Nakon jučerašnjeg granatiranja policajaca prilikom obilaska kašara u okrugu Malgobek, još jedna porodica se odrekla sina,piše Telegram kanal The Magas Times.

Otac jednog od učesnika napada, Movsara Kotoeva, Ahmed-Girej Kotoev, snimio je video-poruku u kojoj je naveo da, prema inguškim običajima, odriče se svog nesrećnog sina, koji ljudima donosi tugu. Među Ingušima, takav čin se smatra ekstremnom merom, kada je osoba već izvan kontrole iz nekog razloga (svaki slučaj je, po pravilu, individualan). Za takvog se krv ne vraća, on je potpuno lišen svake podrške svog naroda, odsečen od svog prezimena.

Podsetimo, nekoliko dana ranije, rođaci i imenjaci drugog napadača, Amirkana Guraževa, takođe su se odrekli odgovornosti za dela koja bi počinio nad ljudima i odrekli ga se.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track