PUTINU NIJE DOVOLJNA KINA: Ako žele da prekinu dominaciju dolara, Moskva i Peking se moraju udružiti sa još jednim AZIJSKIM DIVOM
Foto: AP / Eraldo Peres

trougao moći

PUTINU NIJE DOVOLJNA KINA: Ako žele da prekinu dominaciju dolara, Moskva i Peking se moraju udružiti sa još jednim AZIJSKIM DIVOM

Planeta -

U pokušaju da ugrozi primat dolara u svetu i uspostavi trgovinu domaćim valutama, Rusija će morati da reši pitanje Indije, bez koje će osporavanje globalne dominacija dolara biti težak zadatak, piše indijski analitičar Mohamed Zehan za portal The Diplomat.

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: AP/Sergei Karpukhin

"Problem za Putina je što Indija i dalje sumnjičavo gleda na Kinu, zbog dugih sukoba na granici, i malo je verovatno da bi Nju Delhi bio spreman da sarađuje sa Pekingom na izgradnji paralelne ekonomije oslobođene dolara", piše Zehan.

On navodi da je prošle nedelje u Nju Delhiju održan veoma značajan sastanak, koji je prošao nezapaženo u zapadnim medijima. Naime, na marginama sastanka Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), Nikolaj Patrušev, sekretar moćnog ruskog Saveta bezbednosti se sastao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

"Otkako je počeo rat u Ukrajini, ruska ekonomija se u velikoj meri oslanjala na trgovinske veze sa Indijom i Kinom kako bi nastavila svoje ratne napore. Obim sankcija Zapada Moskvi bez presedana značio je da je ruski predsednik Vladimir Putin morao u suštini da izgradi paralelnu ekonomiju kako bi zaobišao transakcije u dolarima i održao te veze. Upravo tako, nakon invazije, trgovina Rusije sa Kinom u kineskim juanima uvećana za neverovatnih 80 puta. Na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom prošlog meseca, Putin je govorio o dugoročnom planu da se oslanja na juan kao svoju valutu po izboru", piše Zehan i dodaje da će taj plan u jednom trenutku morati da uključi Indiju, jer se zahvaljujući ubrzanoj kupovini nafte, indijski uvoz iz Rusije povećao za neverovatnih 400 posto tokom prošle fiskalne godine.

Vladimir Putin, Narendra Modi
foto: EPA/Harish Tyagi

Rusija je sada četvrti po veličini trgovinski partner Indije i stoga ne čudi što je Patruševa na svom putovanju pratio predsednik Rosnjefta, ruske državne naftne kompanije, koji je potpisao sporazum sa Indijskom naftnom korporacijom o povećanju zaliha.

U međuvremenu, na odvojenom sastanku u Nju Delhiju, zamenik predsednika Državne dume — donjeg doma ruskog parlamenta — pokrenuo je zajedničku digitalnu valutu koju vode Indija, Kina i Rusija. A prošle nedelje, najnovija ruska spoljnopolitičko saopštenje pominje Indiju i Kinu kao svoje najbliže saveznike.

"Sve to zvuči sasvim razumno sa stanovišta Moskve. Problem za Putina je, međutim, što Indija i dalje sumnjičavo gleda na Kinu, zbog dugih sukoba na granici, i malo je verovatno da bi Nju Delhi bio spreman da sarađuje sa Pekingom na izgradnji paralelne ekonomije oslobođene dolara. Nakon što su 2020. izbili smrtonosni sukobi na granici, Indija je raskrstila sa raznim kineskim aplikacijama za pametne telefone, i investitorima. Prošle godine pokrenula je razne istrage o utaji poreza protiv kineskih preduzeća. Taj opšti trend ekonomskog razdvajanja takođe, barem delimično, duguje Modijevom protekcionističkom žaru u izgradnji domaće proizvodnje", piše Zehab.

APEK, Bankok, Si Điping
foto: AP/Rungroj Yongrit

On navodi da ništa od ovoga ne znači da Indija ne želi da ospori globalnu dominaciju dolara. Zabrinutost oko zapadne hegemonije veći je deo indijske strateške kulture nego što većina u Vašingtonu misli, a široka upotreba ekonomskih sankcija od strane Zapada uznemirila je mnoge u Nju Delhiju tokom godina. Prošle godine, indijska centralna banka, Rezervna banka Indije, dozvolila je trgovinu rupijama, čime je omogućila jače veze sa zemljama pod zapadnim sankcijama.

"Ali ako Putin želi da iskoristi ovu konvergenciju interesa da zadrži svoju paralelnu ekonomiju, moraće da pronađe način da ublaži tenzije između Pekinga i Nju Delhija na njihovoj granici na Himalajima.

Mnogi su skeptični da Putin može da nasgovori Sija da to uradi. Ipak, granica sa Indijom takođe sve više postaje fusnota u sopstvenim strateškim prioritetima Kine, jer ona gleda na veće dobitke na globalnoj sceni. Tokom poslednjih nekoliko meseci, Kina se pozicionirala kao strateška alternativa SAD, svuda od Ukrajine do Pacifika i Bliskog istoka. Kako se tenzije zahuktavaju oko Tajvana, Peking sve više pomera svoj fokus na izgradnju otpornosti na potencijalni ekonomski udarac sa Zapada.

Narendra Modi, Indija, AP, 22.12.2019.
foto: AP

Ako Putin bude u stanju da se prilagodi tim većim ambicijama, kada se verovatno sastane sa Modijem i Sijem u ŠOS-u, a možda i sa G-20 kasnije ove godine, novi blok bi se mogao formirati na istoku. To je trend koji bi svi u Vašingtonu trebali mnogo pažljivije da prate", zaklkjučuje Zehan.

(Kurir.rs/The Diplomat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track