KINESKI GLOBAL TAJMS O POSETI MAKRONA PEKINGU: Vreme je da se razmrsi ukrajinski čvor, ali Evropa mora da razmišlja samostalno
Foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

mir postići što pre

KINESKI GLOBAL TAJMS O POSETI MAKRONA PEKINGU: Vreme je da se razmrsi ukrajinski čvor, ali Evropa mora da razmišlja samostalno

Planeta -

Povodom sastanka kineskog lidera Si Đinpinga sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu, list na engleskom Global tajms je u svom komentaru ovog susreta naveo da postoji razumevanje između Pekinga i EU u pogledu ukrajinske krize, ali da EU mora da prevaziđe političke prepreke i spoljno mešanje.

U komentaru se navodi:

"Posle nekoliko važnih razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen 6. aprila, kineski predsednik Si Đinping održao je neformalni sastanak sa Makronom u Sonđuanu u Guangdžouu 7. aprila. Atmosfera je bila prijateljska i opuštena. Pre nego što je poseta završena, postignut je niz zapaženih rezultata. Među njima, vredi napomenuti da su se Kina, Francuska i Evropa u mnogome složili po pitanju Ukrajine, što ukazuje da Kina i Evropa mogu biti svestrani partneri.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, neki Evropljani su vezali pitanje Ukrajine za odnose Kine i EU, a Vašington je ovaj čvor učinio još čvršćim, čineći ga najistaknutijim nesporazumom u trenutnom pogledu Evrope na Kinu. Razvezivanje ovog čvora je hitan zadatak u odnosima Kine i EU, ali su na kraju potrebni Evropljani da ga sami reše.

Neke evropske političke elite su neko vreme povezivale pitanje Ukrajine sa odnosima Kine i EU, čak i smatrajući ga jednim od preduslova za razvoj odnosa Kine i EU.

Kina ne može da prihvati teoriju „odgovornosti Kine“, a posmatranje bilateralnih odnosa isključivo iz perspektive ukrajinske krize je kratkovido. Kina insistira na tome da odnosi Kine i EU nisu usmereni na treću stranu, ne zavise od njih niti su podložni trećoj strani. Pitanje Ukrajine ne bi trebalo da bude prepreka komunikaciji Kina-EU, već prilika za obe strane da ojačaju koordinaciju.

Makron i fon der Lajen su 6. aprila u razgovorima sa predsednikom Sijem izrazili da Kina nije strana koja je stvorila krizu i cenili napore Kine da promoviše političko rešenje. Oni su spremni da rade sa Kinom na pronalaženju načina da olakšaju pregovore o miru. EU se nadala da će Kina igrati važniju ulogu i rekla je da je spremna da sarađuje sa Kinom na pronalaženju načina za pokretanje mirovnih pregovora. Ove pozitivne primedbe ukazuju na to da su stavovi Kine i EU po pitanju Ukrajine sve bliži, a razmimoilaženje je mnogo uže od onoga što su propagirali zapadni mediji. Najvažniji konsenzus između dve strane je da se obe nadaju miru i da su spremne da ulože napore da dovedu do mirovnih pregovora.

Predsednik Makron je govorio o moći „poštovanja“. Kada su u pitanju nezapadne zemlje, zapadne zemlje treba da obrate posebnu pažnju na to, što je donekle pitanje koje je ostalo iz istorije. Dugi niz godina zapadne elite svesno ili nesvesno drže predavanja drugima, a nezapadne zemlje su se umorile od toga. U ukrajinskoj krizi ponovo su napravili istu grešku, kao da je jedino ispravno i pravedno slediti njihovo mišljenje. Ovi ljudi hitno treba da se nauče "međusobnom poštovanju“ i da poštuju razlike i nezavisnu ocenu Kine zasnovanu na istorijskim obrtima ukrajinskog pitanja.

Emanuel Makron, Ursula fon der Lejen, Kina
foto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT, AP/Virginia Mayo, Shutterstock

Možemo da osetimo promenu u stavu Evrope prema Kini po pitanju Ukrajine, kao i njene razlike sa Vašingtonom. Kako se sukob nastavlja, gubici i bol Evrope se povećavaju iz dana u dan, a njena želja za mirovnim pregovorima i političkim rešenjem postaje sve jača, pokazujući „određeni stepen slaganja“ sa stavovima Kine.

Nakon objavljivanja kineskog stava o političkom rešenju ukrajinske krize, odgovor Evrope bio je mnogo pozitivniji od odgovora SAD, iako je i dalje bilo zabrinutosti i nesporazuma. To je pružilo osnove za Kinu i Evropu da se kreću jedna ka drugo po pitanju Ukrajine. Pitanje Ukrajine nije ćorsokak u odnosima Kine i EU i može i treba da se reši što je pre moguće.

Kina i Evropa se u mnogome slaži o svetskoj situaciji i istorijskim trendovima. Kina je iznela stav da „svet prolazi kroz duboke promene neviđene u jednom veku“, a Evropa veruje da je sada „istorijska prekretnica“.

Emanuel Makron, Si Đinping
foto: EPA-EFE/Ng Han Guan / POOL

Poseta Makrona i fon der Lajen Kini pokazuje da potreba Kine i Evrope jedna za drugom i dalje raste u trenutnom međunarodnom okruženju, a komunikacija se i dalje može voditi „s poštovanjem, uverenjem i prijateljstvom“. Iako je konkurencija u nekim oblastima intenzivirana, a kontradikcije i razlike i dalje postoje, saradnja je i dalje glavni prioritet. Ključ za potpuno zadovoljenje potreba za saradnjom obe strane i oslobađanje potencijala za saradnju jeste da li Evropa može da prevaziđe političke prepreke i spoljno mešanje".

(Kurir.rs/Global Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track