UMRO I POSLEDNJI TUŽILAC IZ NIRNBERŠKOG PROCESA: Ben Ferenc (103) zaslužan je za kažnjavanje 22 nacista
Foto: Printscreen

UMRO I POSLEDNJI TUŽILAC IZ NIRNBERŠKOG PROCESA: Ben Ferenc (103) zaslužan je za kažnjavanje 22 nacista

Planeta -

Nekadašnji tužilac u Nirnberškom procesu Ben Ferenc, koji je doprineo da 22 nacistička komandanta budu osuđena, preminuo je u 103. godini. Njegov sin je potvrdio smrt za NBC Njuz.

Ferenc je bio poslednji živi tužilac na suđenjima koja su obeležila prvi put u istoriji da su masovne ubice procesuirane za ratne zločine.

Ferenc je tada imao 27 godina i kasnije je odigrao ključnu ulogu u obezbeđivanju kompenzacije za preživele holokausta i stvaranju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Neumorni zagovornik ljudskih prava, takođe je napisao devet knjiga i desetine članaka, održao je bezbroj govora i proputovao svet do svojih 90-ih, šireći svoj moto „zakon, a ne rat“.

„Imao sam prokletu sreću što sam živeo ovako dugo“, rekao je Ferenc za NBC Njuz u novembru u svom poslednjem intervjuu za medije. „Nadam se da sam učinio nešto dobro tokom tog života.“

Ferenc je 11. marta napunio 103 godine. Fotografija objavljena na njegovoj zvaničnoj Tviter stranici prikazuje ga u invalidskim kolicima kako drži mali komad papira na kome je pisalo: „Radi nešto što voliš“.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track