PROCURILI TAJNI AMERIČKI RATNI PLANOVI ZA UKRAJINU! Pentagon pokrenuo istragu, a ruska strana jedva dočekala da "frizira" podatke
Foto: Shutterstock

ALARM

PROCURILI TAJNI AMERIČKI RATNI PLANOVI ZA UKRAJINU! Pentagon pokrenuo istragu, a ruska strana jedva dočekala da "frizira" podatke

Planeta -

Na društvenim mrežama su objavljeni tajni ratni dokumenti s detaljima planova Sjedinjenih Država i NATO za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive protiv ruskih snaga!

To su za Njujork tajms potvrdili viši zvaničnici iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Zvanični Pentagon je pokrenuo istragu o tome ko je odgovoran za curenje dokumenata koji su se prvo pojavili na Tviteru i Telegramu, društvenim mrežama koje imaju više od 500 miliona korisnika. Istovremeno, stručnjaci upozoravaju da su originalni dokumenti modifikovani u odnosu na originalne.

U verzijama koje su procurile američke procene ukrajinskih žrtava su preuveličane, a ruskih umanjene, što upućuje na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, navodi Njujork tajms.

Objavljene su fotografije grafikona očekivanih isporuka oružja, procene snaga bataljona i drugih planova, što predstavlja znatan bezbednosni propust američkih obaveštajnih službi.

Lojd Ostin, Pentagon
foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, Profimedia

Zvaničnici iz Bajdenove administracije rade na uklanjanju dokumenata s društvenih mreža, ali to ne ide tako brzo.

- Svesni smo izveštaja o dokumentima na društvenim mrežama, Pentagon istražuje o čemu se radi - rekla je Sabrina Sing, portparolka Pentagona.

U dokumentima nema konkretnih borbenih planova o tome kako, kad i gde se planira pokretanje ukrajinske ofanzive, za koju američki zvaničnici kažu da je "verovatna" u narednih oko mesec dana. Dokumenti su stari oko pet nedelja i navode pregled onoga što bi Ukrajincima trebalo za ofanzivu. Ipak, ruskim planerima i analitičarima oni obezbeđuju brojne informacije koje ranije nisu imali. Primera radi, dokumenti navode brzinu kojom Ukrajinci troše rakete za HIMARS, precizni američki višecevni raketni bacač.

Na obuci ukupno 12 brigada: O ukrajinskim jedinicama

Jedan od dokumenata sadrži sažetak o okupljanju 12 ukrajinskih borbenih brigada, od kojih njih devet obučavaju i opremaju SAD i drugi saveznici iz NATO. Od tih devet brigada, šest će biti spremno do 31. marta, a preostale do 30. aprila. Ukrajinska brigada ima oko 4.000 do 5.000 vojnika. Oprema potrebna za devet brigada je više od 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih vozila.

Njujork tajms prenosi da je teško proceniti uticaj curenja dokumenata na razvoj situacije na frontu, kako sada tako i u narednim mesecima.

Mark Majli, Lojd Ostin, američka vojska, SAD
foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

- Nezavisno od toga da li su dokumenti autentični ili ne, trebalo bi biti vrlo oprezan sa svim podacima koje objavljuju ruski izvori - rekao je Majkl Kofman, direktor Programa za ruske studije u istraživačkom institutu Centra za pomorske analize.

Najvažnije podatke u koje je ruska strana dobila uvid odnose se na vremenski okvir isporuke naoružanje Ukrajini, podatke o ukrajinskim jedinicama na obuci i slično. Procenjuje se i da bi ovo curenje podataka moglo da naškodi budućoj razmeni podataka između Kijeva i Vašingtona.

Prva od početka rata: Ruska obaveštajna pobeda

Curenje tajnih ratnih dokumenata predstavlja prvu rusku obaveštajnu pobedu od početka rata u Ukrajini. U pitanju je veliki uspeh za Moskvu u vreme kada se činilo da Rusija zaostaje za SAD u prikupljanju i objavljivanju obaveštajnih podataka o ratu u Ukrajini. SAD su Ukrajini do sada dostavljale informacije o komandnim centrima, skladištima municije i drugim ključnim metama koje su Ukrajinci potom napadali.

Procena SAD

Ruski gubici

  • Broj ruskih žrtava: 35.500-43.500
  • Avioni: 72
  • Helikopteri: 82
  • Oklopna vozila: 6.004

Ukrajinski gubici

  • Broj ukrajinskih žrtava: 16.000-17.500
  • Avioni: 60
  • Helikopteri: 32
  • Raketni sistemi: 45
Ukrajina
foto: AP/Alexei Alexandrov

Frizirani podaci

Ruski gubici

  • Broj ruskih žrtava: 16.000-17.500
  • Avioni: 7
  • Helikopteri: 8
  • Oklopna vozila: 600

Ukrajinski gubici

  • Broj ukrajinskih žrtava: 61.000-71.500
  • Avioni: 60
  • Helikopteri: 32
  • Raketni sistemi: 95

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track