"U KREMLJU SE SPREMA PUČ PROTIV PUTINA"! BIVŠI AGENT FSB UPOZORIO: Ako ne bude uspeha na frontu Rusiji preti građanski rat!
Foto: Profimedia

VELIKI RAZDOR U KREMLJU!

"U KREMLJU SE SPREMA PUČ PROTIV PUTINA"! BIVŠI AGENT FSB UPOZORIO: Ako ne bude uspeha na frontu Rusiji preti građanski rat!

Planeta -

Antiratna frakcija pokušava da natera ruskog predsednika na mirovne pregovore sa Zapadom, a ako ne bude uspeha na frontu, mogući su državni udar i građanski rat, poručio je Igor Girkin, bivši agent FSB

Razdor između zvaničnika u Kremlju sve je veći zbog neuspeha ruske vojske u Ukrajini, a grupa nacionalista ujedinjenih u Klubu ljutih patriota tvrdi da antiratna frakcija pokušava da natera Vladimira Putina, ruskog predsednika, na mirovne pregovore sa Zapadom, kao i da spremaju državni udar, navodi Institut za proučavanje rata iz Vašingtona.

Stručnjaci veruju da su glasine o sukobima u Kremlju verovatne, ali da je puč gotovo nemoguć.

Dve frakcije

- Bivši ruski oficir i vatreni nacionalista Igor Girkin pokrenuo je akciju s ciljem da sačuva uticaj proratne frakcije u Kremlju. Girkin je formirao Klub ljutih patriota, pokret ultranacionalista, koji bi trebalo da pomogne Rusiji da pobedi u ratu u Ukrajini i izbegne unutrašnje sukobe. Članovi kluba poručili su da će se Moskva suočiti sa skorim porazom i da može da dođe do prozapadnog puča ili građanskog rata ako se hitno ne poboljša situacija na frontu. Oni tvrde da ruski zvaničnici ne mogu da utiču na rat jer većina moćnika u Kremlju pripada antiratnoj frakciji. Ta grupa, tvrde, želi pregovore sa Zapadom kako bi pristupila svojim računima u inostranstvu - napisao je Institut u svom najnovijem izveštaju.

Klub navodi da postoji i proratna frakcija i traže njenu pomoć u "brzom završetku specijalne vojne operacije".

- Grupa je najavila i stvaranje odbrambene mreže u slučaju puča. Girkinov pokret je već naišao na otpor šefa Donjecke narodne republike Denisa Pušilina. Ruski bloger tvrdi da je Pušilin naredio svojim ljudima da šire bizarne glasine kako upravo Klub sprema prozapadni puč. Stvaranje Kluba ukazuje na probleme u Kremlju i to da Putinovom režimu preti opasnost iznutra. Finansijer Vagner grupe Jevgenij Prigožin više puta je imao slične komentare. Ove tvrdnje ukazuju na strah da je razdor u Kremlju sve veći nakon propale ruske zimske ofanzive i da bi antiratna frakcija mogla da natera Putina na mirovne pregovore pretnjom o smeni - napisao je Institut.

Girkin najverovatnije promoviše političke ciljeve neimenovane osobe unutar ruskih struktura moći, dodaju, a verovatno je povezan s Federalnom službom bezbednosti (FSB), na čijem je čelu nekada bio sam Vladimir Putin.

planeta
foto: Profimedia

- Girkin kritikuje Putina od početka rata i vrlo je verovatno da ima zaštitu nekog od silovikija, tj. silnika ili moćnika. Ruski nezavisni medij Insajder i američki Belingket već su izveštavali da on koristi pasoše s lažnim imenima koje je dobio od FSB. Nejasno je ko štiti Girkina i koji su motivi, ali možda želi da privuče Putinovu pažnju i utiče na njegove odluke - naveo je Institut.

Sistem

- Strah od puča u Kremlju postoji i raste iz dana u dan kako Rusija ne postiže uspehe na frontu. Druga stvar je da li je puč realan i moguć. U ovom trenutku postoji nezadovoljstvo, ali ne i organizaciono jedinstvo koje bi omogućilo takav scenario. Veliki broj likvidacija uglednih ljudi u Rusiji pokazuje da sistem i dalje uspešno štiti vladajuće strukture i Putinov režim - rekao je za Kurir Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu.

Postoji zamor od rata, dodaje on, kako vrha u Kremlju, tako i drugih centara moći u Rusiji.

- Moguće je da je Girkin takozvani korisni idiot, koji služi da proveri moć Kremlja. Girkin je bio arhitekta Putinovih akcija u Ukrajini. To govori da je nekad imao njegovo poverenje. Deluje kao da neko igra klackalicu da vidi dokle će Putin da mu dozvoljava da ga kritikuje - rekao je Obradović.

Dejan Miletić, analitičar i predsednik Centra za proučavanje globalizacije, kaže da u Kremlju ima onih koji su za pregovore, ali ne misli da oni imaju problem s liderom zemlje.

- Ne verujem da je nemoguće s Putinom ispregovarati rešenja koja su u interesu mira. Mislim da on sam po sebi nije problem i da niko od tih koji zastupaju drugu politiku nije spreman na eliminaciju Putina. Ima struja u Kremlju koje su za kompromis i diplomatska rešenja i sve su jači njihovi glasovi. Verujem da bi Putin uvažio neke mogućnosti kompromisa - rekao je on za Kurir.

Kako objašnjava, došli smo do tačke koja traži nova rešenja i kompromise i da to sve više žele i u SAD, i u Evropi, i u Rusiji.

- Rusija ne uspeva na frontu da brzo rešava stvari i troškovi joj se povećavaju. Svi imaju interese za mir osim ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i rukovodstva koje insistira na ratu. Zbog toga nije nemoguće da se u Ukrajini formira neka atmosfera nasilnih promena - rekao je on.

Ko je Igor Girkin

Osuđen zbog rušenja malezijskog aviona

Igor Girkin, poznat i po pseudonimu Igor Strelkov, ruski je vojni veteran i nekadašnji oficir Federalne službe bezbednosti.

planeta
foto: Profimedia

Veruje se da je imao ključnu ulogu u ruskom preuzimanju Krima 2014. godine, a zatim je organizovao i pobunjenike u Donjeckoj narodnoj republici, gde je postao ministar odbrane.

Smenjen je s te pozicije u avgustu 2014, nakon obaranja malezijskog aviona sa 289 putnika i članova posade. Zbog tog slučaja na suđenju u Holandiji je, u odsustvu, osuđen na doživotnu robiju.

Kurir.rs/Andrija Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track