SAD TRAŽE ŠPIJUNA ODGOVORNOG ZA CURENJE DOKUMENATA: Smatraju da je Amerikanac ili "krtica" koja je svesno želela da nanese štetu
Foto: Shutterstock

SAD TRAŽE ŠPIJUNA ODGOVORNOG ZA CURENJE DOKUMENATA: Smatraju da je Amerikanac ili "krtica" koja je svesno želela da nanese štetu

Planeta -

Amerika traga za osobom koja je odgovorna za nedavno curenje tajnih vojnih i obaveštajnih podataka, a zapadni bezbednosni stručnjaci i američki zvaničnici smatraju da je u pitanju neko iz SAD.

„Istraga je fokusirana na pretpostavku da su dokumenta procurela iz SAD, pošto su mnogi objavljeni dokumenti bili samo u američkim rukama“, rekao je Rojtersu bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Mnogi dokumenti su fotografisani, što sugeriše da je to namerno izveo neko ko je želeo da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO, izjavio je ranije Malroj.

Nova serija poverljivih dokumenata u kojima se detaljno opisuju tajni detalji američkih nacionalnih bezbednosnih interesa od Ukrajine preko Bliskog istoka do Kine, pojavila se u petak na društvenim mrežama, što je dodatno uznemirilo Pentagon i doprinelo previranjima u kojima se našla Bajdenova administracija, preneo je Njujork tajms.

Prema pisanju tog lista, analitičari upućeni u razmere curenja poverljivih informacija kažu da je po svemu sudeći objavljeno više od 100 dokumenata, što bi, u zavisnosti od stepena tajnosti, moglo da bude veoma štetno. Istražitelji trenutno operišu sa četiri ili pet mogućih teorija.

Prema jednoj teoriji, pretpostavlja se da iza curenja podataka stoji nezadovoljna osoba koja je zaposlena u američkoj obaveštajnoj agenciji. U drugoj teoriji se smatra da je za curenje dokumenata odgovorna „krtica“, koja je aktivno želela da nanese štetu američkim bezbednosnim interesima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja