"A ŠTA AKO NAM PODVALJUJU PRE KONTRAOFANZIVE!?" Rusi sumnjaju da su dokumenta namerno plasirana da bi zbunila ruski vojni vrh
Foto: REUTERS

NEMIR ZBOG oiverljivih spisa SAD

"A ŠTA AKO NAM PODVALJUJU PRE KONTRAOFANZIVE!?" Rusi sumnjaju da su dokumenta namerno plasirana da bi zbunila ruski vojni vrh

Planeta -

Ruski proratni blogeri odgovorili su na curenje, kako se navodi, poverljivih američkih vojnih dokumenata koji pokrivaju moguću ukrajinsku kontraofanzivu sa „spekulativnom anksioznošću“, saopštio je američki istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISW).

U izveštaju ISW navode da je nekoliko istaknutih ruskih vojnih blogera "fokusirano na mogućnost da su objavljeni dokumenti dezinformacija" koji su namerno postavljeni da zbune ruski vojni vrh, prenosi Newsweek..

Ukrajina, rat u Ukrajini
foto: Profimedia

Sve je više spekulacija kada je reč o pokretanju velike ukrajinske kontraofanzive koju mnogi očekuju u narednim mesecima, u pokušaju da Kijev povrati teritorije koje su zauzele ruske snage. Ruska vojska je poslednjih nekoliko meseci uglavnom pokušavala da zauzme ukrajinski grad Bahmut, ali sa vrlo ograničenim uspehom. Ali prema nedavnom izveštaju britanske obaveštajne službe, snage Kremlja su poslednjih dana „povratile zamah”.

U međuvremenu, još jedan „paket“ navodno poverljivih dokumenata, ne samo koji se tiču Ukrajine, već i odnosa SAD sa Kinom i raznim silama na Bliskom istoku, objavljen je u petak na platformi za razmenu poruka "4chan".

Prvi set dokumenata pojavio se na društvenim mrežama, uključujući Telegram i Tviter, ali izgleda da su „modifikovani“, kako je ranije objavio Njujork Tajms. Ovo bi, kako se navodi u izveštaju Tajmsa, moglo „ukazati na pokušaj dezinformacija od strane Moskve“, što je opisano kao „značajno ometanje napora američkih obaveštajnih službi da pomognu Ukrajini“.

"Obmanjivanje ruskih snaga"

Dokumenti sadrže informacije o obuci, naoružanju i ofanzivnim sposobnostima raznih ukrajinskih vojnih jedinica.

U međuvremenu, ISW je u svom izveštaju naveo da su „očigledno redigovane” verzije procurelih dokumenata, koje su „smanjile prijavljene ruske gubitke i povećale broj ukrajinskih žrtava”, kružile ruskim društvenim medijima. Detalji o ukrajinskoj upotrebi municije za višecevne raketne bacače HIMARS, koje je Kijev koristio sa razornim efektom protiv ruskih snaga nakon što su SAD isporučile sisteme Kijevu prošlog juna, takođe su u dokumentima.

U petak je kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog odbacila dokumente koji su procureli kao „fotošopirane“, nazvavši ih „virtuelnim lažnim curenjem“. Nije poznato ko je dokumente postavio na internet, a njihova autentičnost se ne može nezavisno proveriti.

Volodimir Zelenski
foto: Twitter/nexta_tv

„Svesni smo izveštaja o objavama na društvenim mrežama i odeljenje ispituje stvar“, rekla je Sabrina Sing, zamenica sekretara za štampu Pentagona.

Iako ISW ne želi da precizira autentičnost procurelih dokumenata, oni tvrde da su izazvali „spekulativnu uznemirenost” među ruskim vojnim blogerima, ističući da zajednica izražava „strah od potencijalnih ukrajinskih kontraofanziva”.

„Jedan vojni bloger rekao je da bi curenje dokumenta moglo da bude deo veće ukrajinske kampanje za dovođenje ruskih snaga u zabludu uoči kontraofanzive“, navodi ISW.

„Još jedan ruski vojni bloger primetio je da postoji istorijski presedan da vojske šire lažne informacije o planovima pre nego što pokrenu iznenadne ofanzive.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track