"KINA ČEKA PAD RUSIJE DA ZAUZME NJENO MESTO" Obradović: Oni su ideološki saveznici i regionalni rivali! Kastratović: Patiće i SAD
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"KINA ČEKA PAD RUSIJE DA ZAUZME NJENO MESTO" Obradović: Oni su ideološki saveznici i regionalni rivali! Kastratović: Patiće i SAD

Planeta -

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su o najosetljivijim temama nekoliko sati u stanu ruskog predsednika.

Poljaci suspendovali uvoz ukrajinskog žita da bi zaštitili svoje farmere.

Rat u Ukrajini pomenut je i na Uskršnjoj misi na Trgu Svetog Petra gde je papa Franja zamolio Boga da "uteši ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dozvoli zatvorenicima da se vrate zdravi svojim porodicama".

Papa Franja
foto: AP/Andrew Medichini

Gosti jutarnjeg programa koji su analizirali odnose zemalja, ali i tok rata su Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu i Luka Kastratović, general-major u penziji i predsednik IO Kluba generala i admirala Srbije

S obzirom na to da su nedavno procurele informacije vezane za rat, Obradović je komentarisao detalj, odnosno podstrak da će svaki vojnik dobiti bonus ukoliko ošteti ili uništi NATO tenk u Ukrajini.

- Moramo da imamo svest o prirodni tih dokumenata. Ti dokumenti, koje smo videli na internetu, je mogao svako da napravi ko je pratio sukob od početka. Nema tu ničega tajnog i epohalnog. Pre više meseci je raspisana nagrada za ruske vojnike - započeo je Obradović, pa se osvrnuo na uticaj Kine u sukob:

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: Kineska medijska grupa

- O podršci Kine prema Rusiji slušamo od početka agresije. Kina je "proruski neutralna", ali ne prelazi određene granice kada je reč o isporuci osetljivih tehnologija. Videli ste kako je Si Đinping bio dočekan u Moskvi, međutim, on je obavio posao. Postigao je bilaterani odnos sa Rusijom po meri Kine, odnosno po kineskim interesima, a ne ruskim. Da nije tako, onda bi od Rusa kupovao gas po istoj ceni kao i Evropa što je kupovala. Kina koristi Rusiju u široj geopolitičkoj slici jer silazak Rusije sa scene otvara Kini vrata za centralnu Aziju. Oni su regionalni rivali, ali ideološki saveznici.

01:14

POSLE UKRAJINE, EVROPA ĆE TRPETI NAJVEĆE POSLEDICE RATA! Stručnjaci analiziraju: Puca će šavovi, ne može se odupreti Americi!

Kastratović je rekao da će, mimo Ukrajine, najveće posledice rata snositi upravo Evropa:

- Ne može Kina da bude u dobrim odnosima sa SAD jer od 1949. godine Amerikanci drže Tajvan kao tačku koju aktiviraju kada treba. Vidimo da jača Indija, pa čak i Vijentam, iako znamo kako je prošao nakon rata sa Amerikom. Sve u svemu, Evropa nema snage da se odupre Americi. Doćiće do pucanja šavova u Evropi, videli smo odnose Grčke i Turske. Grčka je od Drugog svetskog rata članica NATO i EU, a šta je dobila? Ona je izdala pravoslavlje. Svet posle ovog sukoba ne može da ostane isti, biće velikih promena. Dominacija Amerike će slabiti i doćiće do pucanja šavova Evrope i Amerike. Evropa će posle Ukrajine imati najveće posledice rata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track