DRAMA NA GRANICI: Sedam vojnika poginulo u puškaranju između Azerbejdžana i Jermenije
Foto: Shutterstock

DRAMA NA GRANICI: Sedam vojnika poginulo u puškaranju između Azerbejdžana i Jermenije

Planeta -

U razmeni vatre u spornom planinskom regionu Nagorno Karabahu na granici Azerbejdžana i Jermenije, poginulo je sedam vojnika na obe strane, saopštile su danas vlasti.

Jermenija i Azerbejdžan su večaaras razmenile optužbe za sukob u kojem su poginula tri azerbešdžanska i četiri jermenska vojnika.

Ove dve bivše sovjetske republike na Kavkazu sukobile su se u kratkom ratu 2020. za kontrolu nad enklavom Nagorni Karabah, uglavnom naseljen Jermenima, koju je osvojio Baku, a dve strane nisu postigle mirovni sporazum, te su sukobi česti.

Prvi sukob te dve države oko Nagorno Karabaha, početkom 1990-ih, u vreme raspada SSSR-a, ostavio je 30.000 mrtvih i završio se pobedom Jermena uz podršku Moskve.

Ali Azerbejdžan se osvetio u jesen 2020. i ponovo zauzeo velki deo te teritorije tokom drugog rata ;sa 6.500 mrtvih.

Sukob 2020. rezultirao je vojnim porazom Jermenije i sporazumom o prekidu vatre koji je sponzorisala Rusija i tamo rasporedila mirovne snage.

Od tada su se jermenski premijer Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev sastali nekoliko puta da bi razgovarali o mirovnom sporazumu, uključujući posredovanje EU i SAD, ali nije bilo rezultata.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track