RUSI NAPREDUJU U BAHMUTU! Prigožin: Kontrolišemo više od 80 odsto teritorije, nastavljamo pohod na stambeni deo grada
Foto: Printscreen/Al Jazeera, Not supplied / WillWest News / Profimedia

bitka

RUSI NAPREDUJU U BAHMUTU! Prigožin: Kontrolišemo više od 80 odsto teritorije, nastavljamo pohod na stambeni deo grada

Planeta -

Više od 80 odsto teritorije Artjomovska, koji Ukrajinci nazivaju Bahmut, uključujući sve administrativne centre, sada je pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je šef "Vagnera", Jevgenij Prigožin.

"Najveći deo Bahmuta, odnosno više od 80 odsto, uključujući sve administrativne centre, fabrike, pogone, gradsku upravu, pod našom je kontrolom", rekao je Prigožin, u odgovoru na pitanje medija objavljenom u video-snimku na njegovim društvenim mrežama.

U video snimku koji je ruski vojni bloger objavio na Telegramu, Prigožin na mapi oblasti pokazuje kako njegove snage nastavljaju da okružuju sada potpuno uništeni grad, u kojem je pre rata živelo oko 70.000 ljudi. Crvenim markerom označio je relativno mali, uglavnom stambeni deo grada koji ruske snage tek treba da osvoje.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Telegram

„Tamo se rat nastavlja“, rekao je on.

Prigožin je ranije iznosio slične tvrdnje da Rusi kontrolišu velike delove tog rudarskog grada, a Ukrajina je priznaje da je situacija u „Tvrđavi Bahmut” sada veoma teška.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov saopštio je ranije da su ruske snage usredsredile svoje glavne napore na Artjomovsk u oblasti Donjecka.

Bahmut
foto: Printscreen/Al Jazeera

Prema njegovim rečima, jurišni timovi grupe "Vagner" nastavili su borbu za stambena naselja u centralnom delu grada, potiskujući neprijateljske snage ka zapadnim periferijama.

Bahmut
foto: Printscreen/Al Jazeera

TASS piše da jurišne timove podržavaju vazdušno-desantne jedinice.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage zauzele zapadnu obalu reke Bahmutke, ugrožavajući ključni ukrajinski put snabdevanja.

Šef Donjecke oblasti pod kontrolom Rusije Denis Pušilin rekao je tokom posete Bahmutu u ponedeljak da ruske snage kontrolišu 75 odsto grada. Rusija veruje da će joj zauzimanje Bahmuta omogućiti da pokrene nove ofanzive širom Ukrajine, dok Kijev i zapadni zvaničnici smatraju da grad ima samo simboličan značaj.

Vagnerovci predvode višemesečne napore Moskve da zauzme Bahmut, što se pretvorilo u jednu od najkrvavijih bitaka u 13-mesečnoj invaziji na Ukrajinu. Rovovske borbe i stalna artiljerijska vatra podsećaju na Prvi svetski rat zbog ogromnih žrtava na obe strane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track