RUSIJA LANSIRALA I INTERKONTINETALNU BALISTIČKU RAKETU: Projektil pao na poligonu u Kazahstanu! Kamere sve zabeležile VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

počinje trka u naoružanju

RUSIJA LANSIRALA I INTERKONTINETALNU BALISTIČKU RAKETU: Projektil pao na poligonu u Kazahstanu! Kamere sve zabeležile VIDEO

Planeta -

Ruske strateške snage izvršile su 11. aprila 2023. probno lansiranje interkontinetalne balističke rakete sa mobilnog lansera, nekoliko nedelja pošto je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da Rusija suspenduje ušešće u sporazumu START-3 o smanjenu nukelarnog naoružanja.

Paraleno sa ovim testiranjem izvršeno je lansiranje i protivsatelitskog naoružanja Nudol A-235.

Lanisranje je izvedeno sa poligona Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti, a raketa je pala na poligon Šari Šagan u Kazahstanu, gde se još od Sovjetskog Saveza ispituju raketni sistemi interkontinatalne rakete, taktičke balističke rakete i elemnti protivraketne odbrane Rusije.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije cilj lansiranja bilo je ispitivanje napredne opreme. i potvrda ispravnosti lansera i tehničkih rešenja korištenih u razvoju novih strateških raketnih snaga.

Za sada nije navedeno tip rakete. negde se spominje Topolj M, a drugde Jars.

Na društvenim mrežama inače osvanuli su i snimci osim vojnog i onih sa nadzornih kamera kako na objektima, tako i u vozilima, na kojima se vidi pad delova stepena raketa prilikom odvajanja posle lansiranja, koje su ličile na meteorit.

Stanovnici u Jekterinburgu imali su prilike da zabeleže ovaj redak događaj. Prilikom pada dela rakete čula se i manja detonacija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track