U UKRAJINI DELUJU SPECIJALNE JEDINICE 5 ZEMALJA NATO?! Britansko ministarstvo odbrane: Papiri pokazuju visok nivo netačnosti
Foto: Printscreen/Twitter

bbc otkriva

U UKRAJINI DELUJU SPECIJALNE JEDINICE 5 ZEMALJA NATO?! Britansko ministarstvo odbrane: Papiri pokazuju visok nivo netačnosti

Planeta -

Dokumenti koji su procureli, od kojih su neki klasifikovani kao „strogo poverljivi“, pokazuju detaljnu sliku rata u Ukrajini i uključuju osetljive informacije o pripremama ukrajinskih snaga za prolećnu kontraofanzivu.

U jednom od dokumenata od 23. marta, navodi Bi-Bi-Si, piše da Velika Britanija ima najviše pripadnika svojih specijalnih snaga u Ukrajini, 50. Slede Letonija sa 17, Francuska sa 15, Sjedinjene Američke Države sa 14 i Holandija sa jednim.

U dokumentu se ne otkriva gde se nalaze te jedinice niti koja je njihova misija.

Broj pripadnika stranih specijalnih snaga je mali i sigurno će varirati, ali su to jedinice koje su po svojoj prirodi veoma efikasne. Njihovo prisustvo u Ukrajini verovatno će iskoristiti Rusija, koja poslednjih meseci tvrdi da se ne bori samo sa Ukrajinom, već i sa NATO alijansom.

uH 60, Helicopter, Rumunija, Granica, Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

Britansko ministarstvo odbrane tek treba da komentariše ova otkrića, ali je u utorak u belešci na društvenoj mreži Tviter navelo da je curenje navodno poverljivih dokumenata pokazalo „značajan nivo netačnosti“.

Ministarstvo je upozorilo da ljudi ne treba jednostavno da veruju izjavama koje bi mogle da šire lažne informacije. Nisu rekli na koji od dokumenata se njihovo upozorenje odnosi, ali prema BBC-ju, zvaničnici američkog ministarstva odbrane rekli su da su dokumenti autentični.

Istovremeno, čini se da je jedan od dokumenata, koji navodi broj žrtava u Ukrajini na obe strane, izmanipulisan.

Velika Britanija je nepokolebljiva u svojoj podršci Ukrajini i drugi je najveći donator vojne pomoći Kijevu posle SAD.

U međuvremenu, u SAD je pokrenuta istraga kako bi se otkrilo ko je objavio dokumente.

Kurir.rs/RTV SLO/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track