JEZIV SNIMAK ODSECANJA GLAVA UKRAJINSKIM VOJNICIMA: Video navodno prikazuje ruske trupe kako obezglavljuju zarobljenike
Foto: Printscreen Twitter

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ!

JEZIV SNIMAK ODSECANJA GLAVA UKRAJINSKIM VOJNICIMA: Video navodno prikazuje ruske trupe kako obezglavljuju zarobljenike

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je "zverima" one koji su navodno obezglavili ukrajinske vojnike prikazane u dva video snimka koja su se pojavila na društvenim mrežama prošle nedelje.

Čini se da su na snimcima prikazana dva različita događaja, jedan je snimljen nedavno, dok drugi, zbog zelenog lišća koje se vidi na zemlji, deluje kao da je snimljen tokom leta, piše CNN.

Prvi video, koji je 8. aprila objavljen na proruskom kanalu na društvenim mrežama, navodno su snimili ruski plaćenici iz grupe Vagner, a navodno prikazuje obezglavljena tela dvojice ukrajinskih vojnika kako leže na tlu pokraj uništenog vojnog vozila. U videu se čuje glas vojnika koji je izmenjen kako bi se sprečila identifikacija.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

"Oklopno vozilo je sjeb*la mina", kaže glas koji govori ruski jezik.

On očigledno govori o leševima na tlu, a dok se smeje nastavlja da priča:

"Ubili su ih. Neko im je prišao. Prišli su im i odsekli im glave".

Ako je sudeći po snimku, dvojici vojnika su navodno odsečene i ruke.

Ruski profili na društvenim mrežama kažu da je video snimljen u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, koji je poprište najžešćih borbi u ratu već nekoliko meseci, a u kojima Vagnerovi borci aktivno učestvuju. Lokacija videa nije zvanično potvrđena.

Drugi video, koji je objavljen na Tviteru i jako je zamućen, izgleda kao da je snimljen tokom leta zbog količine lišća na tlu. Navodno prikazuje ruskog borca koji koristi nož kako bi odrezao glavu ukrajinskom vojniku. Glas na početku videa sugeriše da je žrtva možda još bila živa kada je napad počeo.

Upozoravamo, snimci su uznemirujući:

1 / 4 Foto: Pritnscreeen/Društvene mreže

Video od minut i četrdeset sekundi sa neizdrživim slikama kruži od juče. Na njemu se vidi čovek u kamuflažnoj uniformi sa maskiranim licem kako seče vrat drugog čoveka u uniformi koji se bori na tlu vičući "to boli". Posle nekoliko sekundi uzvici utihnu i čujemo čoveka iza kamere kako na ruskom govori počinocu da "odseče glavu" žrtvi, što on uradi nožem i pokazuje odsečenu glavu kameri.

Volodimir Zelenski je rekao da snimak pokazuje „koliko lako ove zveri ubijaju“.

"Kako ta čudovišta lako ubijaju. Svet treba da vidi taj video o egzekuciji jednog ukrajinskog ratnog zarobljenika. To je video koji prikazuje Rusiju kakva ona jeste", rekao je Zelenski preko Instagrama.

On je rekao da to nije slučajnost i da se to dešavalo i ranije, da je tako bilo u Buči "hiljadu puta", u osvrtu na predgrađe Kijeva koje je postalo simbol zlodela pripisanih ruskoj vojsci.

"Zatvorske kazne ubicama, sud državi zla", rekao je Zelenski.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba uporedio je Rusiju sa militantnom grupom ISIS – koja je bila ozloglašena po objavljivanju video snimaka obezglavljivanja zarobljenika kada su kontrolisali delove Iraka i Sirije između 2014. i 2017.

Ubrzo nakon što su se snimci pojavili Andrij Jermak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, tvitao je: "Za sve će odgovarati."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je video "užasan", ali da "pre svega moramo da proverimo autentičnost" snimka.

U svom redovnom razgovoru sa novinarom, Peskov je rekao:

„Naravno, ovo su strašni snimci. Onda bi to mogao biti razlog da se proveri da li je to tačno ili ne, da li se to dogodilo i, ako jeste, gde i sa koje strane".

"Sve što smo pronašli i otkrili o živom Ukrajincu kojem su ruski vojnici odrubili glavu, biće podeljeno našim istražnim partnerima i nadležnim organima. Ovo je gnusni ratni zločin! Ovi teroristi moraju biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde", napiasano je na Twiter nalogu GeoConfirmed.

U ponedeljak je Institut za proučavanje rata (ISW) rekao da Vagnerovci "navodno nastavljaju da čine ratne zločine odrubljivanjem glava ukrajinskim vojnicima u Bahmutu", pozivajući se na fotografiju koja je podeljena na proruskim društvenim mrežama na kojoj se vidi nešto što je izgledalo kao glava postavljena na šiljak.

ISW tvrdi da se i u ovom slučaju radi o ukrajinskom vojniku. Oni su takođe objavili da su slični incidenti primećeni u Popasni, u regiji Lugansk, gde su Vagnerove trupe takođe delovale ranije tokom rata.

Neki proruski nalozi na društvenim mrežama sugerišu da su ukrajinske snage odgovorne za odsecanje glava u pokušaju da prikriju identifikaciju. Ovo podseća na sličnu tvrdnju koju je izneo šef Vagnera Jevgenij Prigožin u januaru nakon što su njegovi borci očigledno pronašli tela sa odsečenim rukama i glavama u blizini Bahmuta.

Darija Zarivna, savetnica šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekla je danas da su video snimci deo psihološke operacije „usmerene na zastrašivanje“. „

To potpuno dehumanizuje i demonstrira suštinu terorističke zemlje“, rekla je ona o video snimcima.

Ukrajina
foto: Screenshot

„Ali važno je razumeti svrhu. Ovo je PSIOP (psihološka operacija) čiji je cilj zastrašivanje. Ciljna publika nije samo Ukrajina, već i zapadna društva“, rekla je ona.

„Međutim, to ne deluje na nas. Rusi se toga plaše, ali ne i mi“, dodala je ona.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Kijev i Moskva se uzajamno optužuju za loš tretman zatvorenika koji prema njima predstavlja ratni zločin.

Početkom marta video koji je navodno prikazao kako ruski vojnici ubijaju ukrajinskog ratnog zarobljenika izazvao je šok u Ukrajini. U novembru Kremlj je bio ogorčen kada su dva videa pokazala navodno pogubljenje desetine ruskih vojnika koji su se upravo predali ukrajinskim snagama.

UN su u martu optužile i ukrajinske i ruske snage da su počinile pogubljenja po kratkom postupku tokom invazije.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja