NOVI SOJ KORONE PRAVI HAOS U INDIJI: Vraćaju se obavezne maske, bolnice u pripravnosti, a evo šta se za sada zna o ovoj MUTACIJI
Foto: EPA/SANJEEV GUPTA

ovo je "Arkturus"

NOVI SOJ KORONE PRAVI HAOS U INDIJI: Vraćaju se obavezne maske, bolnice u pripravnosti, a evo šta se za sada zna o ovoj MUTACIJI

Planeta -

Nova varijanta Covida koja izaziva pustoš u Indiji već je stigla u Britaniju. Šefovi zdravstva prvi put su otkrili "Arkturus" prošlog meseca. Do sada je primećeno skoro 50 slučajeva.

Bolnice u Indiji su sada u stanju pripravnosti, a u nekim državama su vraćene obavezne maske za lice kako bi se obuzdala eksplodirajuća stopa zaraze koja je porasla 13 puta u poslednjih mesec dana. "Arcturus" je spin-off Omikrona i smatra se da je najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, vrhunski naučnici ne očekuju da će varijanta, naučno nazvana KSBB.1.16, biti smrtonosnija od drugih tipova Covida koji trenutno kruže. Danas bolest izazvana korona virusom veoma podseća na grip, za razliku od prvih dana pandemije, piše Dejli mejl.

Zvaničnici u Indiji veruju da ova varijanta sama pokreće najnoviji talas. Nacionalno ministarstvo zdravlja ove nedelje je izvelo lažne vežbe kako bi proverilo koliko su njegove bolnice pripremljene za još jedan potencijalni priliv pacijenata.

Neke države su vratile maske za lice u javna okruženja, prvi put više od godinu dana u nekim oblastima. Indijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je samo dans bilo 40.215 aktivnih slučajeva Covida, što je povećanje za 3.122 u samo jednom danu.

Indija, korona
foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno prati "Arkturus", naučno poznat kao KSBB.1.16. Prvi put je otkrivena krajem januara, a zvaničnici su rekli da ima zabrinjavajuće mutacije. Dr Maria Van Kerkhove, tehnički vođa SZO za Covid, rekla je:

„U opticaju je nekoliko meseci. Nismo videli promenu u ozbiljnosti kod pojedinaca ili u populaciji, ali zato imamo ove sisteme“.

U međuvremenu, studija japanskih naučnika pokazala je da je "Arcturus" 1,2 puta zaraznija od bliskog soja Kraken Covid. Međutim, rekli su da nema dokaza da je "Arcturus" imao veću sposobnost da izbegne zaštitu koju pružaju vakcine ili prethodna infekcija u poređenju sa Krakenom. Kraken je bio dominantan soj u Velikoj Britaniji do kraja februara, uzrokujući 50,4 odsto slučajeva, prema podacima ONS-a.

Tehnički KSBB.1.5, spin-off Omicron-a se u to vreme smatrao najzaraznijom varijantom Covida do sada i izazvao je zabrinutost nakon što je izazvao porast broja slučajeva u nekoliko zemalja. Međutim, iako je izazvao više slučajeva, novi soj nije izazvao težu bolest od svog pretka Omikrona, koji se već smatra „blažom“ verzijom Covida.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track