SEVERNA KOREJA ISPALILA INTERKONTINETALNU BALISTIČKU RAKETU: Panika na severu Pacifika! Japan objavio uzbunu, pa povukao
Foto: screenshot

haos

SEVERNA KOREJA ISPALILA INTERKONTINETALNU BALISTIČKU RAKETU: Panika na severu Pacifika! Japan objavio uzbunu, pa povukao

Planeta -

Severna Koreja danas je ispalila interkontinentalnu balističku raketu, prvu u mesec dana, koja bi mogla da bude test mobilnijeg oružanog sistema teškog za detektovanje, saopšteno je u susednim zemljama.

Ovim lansiranjem Severna Koreja nastavlja niz provokativnih raketnih proba.

Zbog lansiranja Japan je izdao naređenje za evakuaciju na severnom ostrvu, koje je kasnije povučeno, ali je pokazalo sa kojom pažnjom severnokorejski susedi prate razvoj raktenih pretnji iz Severne Koreje.

Severna Koreja, Interkontinentalna Raketa
foto: screenshot

Južnokorejski združeni generalštab naveo je da je raketa lansirana pod visokim uglom sa mesta blizu glavnog grada Pjongjanga i da je pala u vode između Korejskog poluostrva i Japana posle leta od 1.000 kilometara.

Južna Koreja je opisala raketu kao projektil srednjeg ili dužeg dometa, dok je američki Nacionalni savet za bezbednost nazvao raketom dugog dometa, a japanski ministar odbrane da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM).

Južnokorejska vojska veruje da je Severna Koreja lanisrala novi tip balističkog oružja koje moguće koristi čvrsto gorivo, rekao je jedan vojni zvaničnik.

Ako se zaista radilo o ICBM raketi na čvrsto gorivo, to bi bila prva severnokorejska proba takvog oružja koje je teže unapred detektovati. Ranije severnokorejske ICBM probe uvek su uključivale oružje na tečno gorivo.

ICBM na čvrsto gorive je jedno od ključnih visokotehnoloških oružja koje je severnokorejski vođa Kim Džong un obećao da će napraviti da bi se izborio sa, kako kaže, američkim vojnim pretnjama. On želi da nabavi i raketu sa više bojevih glava, podmornicu na nuklearni pogon, hipersoničnu raketu i špijunski satelit.

Severna Koreja, Interkontinentalna Raketa
foto: screenshot

Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Vatson izjavila je da najnovije lansiranje rakete "bespotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje bezbednosnu situaciju u regionu". Ona je rekla da će SAD preduzeti potrebne mere da osiguraju kako svoju bezbednost, tako i bezbednost svojih saveznika, Južne Koreje i Japana.

U Južnoj Koreji na hitnom sastanku Nacionalnog saveta za bezbednost zvaničnici su osudili lansiranje i istakli potrebu jačanja trostrane bezbednosne saradnje sa Vašingtonom i Tokijom.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je novinarima u Tokiju da planira da na sasatanku saveta za nacionalnu bezbednost razgovara o lansiranju.

Glavni izaslanici za nuklearna pitanja Seula, Vašingtona i Tokija razgovarali su telefonom i pozvali na odlučujući i ujedinjeni međunarodni odgovor na severnokorejske provokacije i jače napore da bi se zaustavile tajne severnokorejske aktivnosti, kojima se navodno finansira program za razvoj oružja.

Severna Koreja obično ispaljuje rakete u pravcu međunarodnih voda između Korejskog poluostrva i Japana. Sva ranija lansiranja ICBM raketa sprovedena su u toj oblasti, ali na višim putanjama da bi se izbegle susedne zemlje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track