OTKRIVENO KO JE OBJAVIO TAJNA DOKUMENTA!? To je naš "OG"! Izbezumljen je i svestan kakve bi posledice mogle biti, SAMO JE NESTAO
Foto: Aleksei Gorodenkov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

Neverica u Pentagonu

OTKRIVENO KO JE OBJAVIO TAJNA DOKUMENTA!? To je naš "OG"! Izbezumljen je i svestan kakve bi posledice mogle biti, SAMO JE NESTAO

Planeta -

Za čoveka poznatog na mreži kao „OG“ se kaže da je mladi entuzijasta oružja koji je radio u vojnoj bazi i ima pristup velikim količinama poverljivog materijala, imao je mračan pogled na vladu

Nakon što je stotine poverljivih dokumenata Pentagona procurilo u javnost i nagađanja ko je odgovoran za ovaj veliki propust, prema pisanju Gardijana došlo se do saznanja da je čovek odgovoran za curenje, navodno mladić koji je radio u vojnoj bazi i želeo da impresionira svoje kolege u onlajn čet grupi.

Vašington post je intervjuisao tinejdžera, takođe člana pomenute internet grupe, koji je opisao ko je čovek koji je otkrio podatke. Naime, reč je o mladiću nazvanog inicijalima „OG“, iz njihove onlajn prepiske, koji je podelio fotografije i video zapise.

Post je takođe pogledao snimak čoveka identifikovanog kao "OG" na streljani sa velikom puškom.

„U kameru izgovara seriju rasnih i antisemitskih uvreda, a zatim ispaljuje nekoliko metaka u metu“, navodi se u izveštaju.

Pomenuti "OG" je rekao kolegama članovima iste internet "čet grupe" da je radio u vojnoj bazi, koja nije navedena u izveštaju, gde je njegov posao uključivao pregledanje velike količine poverljivih informacija.

Podsetimo, dokumenti koji su procurili otkrili su gole tajne o pripremama Ukrajine za prolećnu kontraofanzivu, o američkom špijuniranju saveznika kao što su Ukrajina, Južna Koreja i Izrael, kao i o tenzijama između Vašingtona i saveznika oko naoružavanja Kijeva.

Sve je više dokaza da curenje informacija nije bila obaveštajna operacija državnog aktera koja je imala za cilj da diskredituje SAD, već je verovatnije posledica politike Pentagona davanja strogo poverljivih bezbednosnih dozvola ogromnom broju pripadnika službi, civila i zaposlenih. Broj zaposlenih u celoj američkoj vladi sa strogom tajnom proverom je oko 1,25 miliona.

Pentagon, Sajber Ratnik
foto: REUTERS

Čini se da je "OG" delovao kao vođa na Discord platformi za razmenu poruka između male grupe entuzijasta i gejmera, a u kojoj se okupljaju još od 2020. godine. Grupa je imala nekoliko imena, ali najčešće je bila poznata kao ‘Thug Shaker Central‘. Počev od prošle godine, "OG" je objavio dokumente na kanalu na platformi koju je nazvao „Medved protiv svinje“, što je referenca na ukrajinski rat, ali i viralni video koji prikazuje svinje kako se bore sa crnim medvedom.

Prema tvrdnjama tinejdžerska koji je takođe bio članu grupe, "OG" je navodno „imao mračan pogled na vladu“, prikazujući vladu, a posebno organe za sprovođenje zakona i obaveštajne agencije, kao represivnu silu, rekao je za Vašington Post. On je govorio i o „prekoračenju vlade“.

Post je potvrdio da su detalje anonimno potvrdili drugi članovi grupe i da je pregledao ukupno 300 fotografija poverljivih dokumenata, tri puta više od broja za koji se ranije mislilo da kruži.

špijunaža, haker, telefon, kompjuter
foto: Profimedia

Poreklo curenja informacija o "Thug Shaker Central"-u je u nedelju prvi put izvestila grupa za istraživačko novinarstvo Bellingcat, koja je takođe intervjuisala istog člana, koji je mlađi od 18 godina. Međutim, Vašington Post je rekao da tinejdžer, koji je bio u kontaktu sa OG „u proteklih nekoliko dana”, tek treba da bude intervjuisan od strane federalnog zvaničnika, iako je ministarstvo pravosuđa započelo kriminalističku istragu te je početkom nedelje i FBI započeo svoju istragu.

Sekretar odbrane, Lojd Ostin, obećao je da će "prevrnuti svaki kamen" u potrazi za osobom koja stoji iza curenja poverljivih informacija.

Lojd Ostin
foto: Profimedija

Međutim, trenutno boravište OG nije poznato. Član tinejdžerske grupe rekao je za Post da je „izgledao veoma zbunjen i izgubljen u smislu šta sada da radi“.

„Potpuno je svestan šta se dešava i kakve bi posledice mogle biti“, rekao je on. „On jednostavno nije siguran kako da reši ovu situaciju… Čini se da je prilično uznemiren zbog toga. U svojoj poslednjoj poruci članovima svoje grupe, "OG" im je rekao da „budu tihi i izbrišu sve informacije koje bi se eventualno mogle odnositi na njega“, uključujući sve kopije poverljivih dokumenata.

Rusija je do sada dala svoj stav o curenju informacija. Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov sugerisao je da bi curenje moglo biti američka dezinformacija.

„Pošto su SAD strana u sukobu i u suštini vode hibridni rat protiv nas, moguće je da se takve tehnike koriste da bi se prevario njihov protivnik, Ruska Federacija“, rekao je Rjabkov.

Sergej Rjabkov
foto: Printscreen YouTube

S druge strane, ukrajinska vlada procenjuje moguću štetu od obelodanjivanja podataka. U dosijeima se navode detalji o 12 novoformiranih brigada, opremljenih zapadnim borbenim tenkovima i oklopnim vozilima, koje će verovatno voditi napad na ukopane ruske položaje.

„Sigurno, ljudi nisu srećni“, priznao je jedan zvaničnik. „Ukrajina je kritikovana prošle godine da nije partner od poverenja. Na početku invazije nismo dobili oružje zbog ovog nedostatka poverenja. Zbog toga smo izgubili mnogo teritorije i ljudi. Ova percepcija je bila pogrešna. A sada se ovo curenje dešava od strane SAD."

Bilo je prerano reći da li će curenje informacija uticati na planiranje ukrajinske kontraofanzive, koja je sada u poodmakloj fazi, ukazao je zvaničnik. Očekuje se da će se napad desiti na jugu zemlje, a verovatno i na istoku. Cilj Ukrajine je da razbije kopneni koridor koji povezuje Krim sa Donjeckom pokrajinom i da istera Ruse iz okupiranog grada Melitopolja i luke Berdjansk.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track