NOVE SANKCIJE RUSIJI! Više od 120 pojedinaca i kompanija na udaru SAD zbog podržavanja ruske invazije
Foto: Shutterstock

rampa

NOVE SANKCIJE RUSIJI! Više od 120 pojedinaca i kompanija na udaru SAD zbog podržavanja ruske invazije

Planeta -

SAD su uvele nove sankcije Rusiji koje obuhvataju više od 120 pojedinaca i kompanija zbog podržavanja ruske invazije na Ukrajinu, uključujući privatnu vojnu kompaniju, kinesku kompaniju i entitete povezane s Rosatomom, ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Sankcije se odnose na više od 120 entiteta i pojedinaca u više od 20 zemalja, uključujući one koji pomažu zaobilaženje sankcija, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je uvelo sankcije ruskim finansijskim stručnjacima i onima koji omogućavaju izbegavanje sankcija širom sveta, uključujući Tursku, Mađarsku, Ujedinjene Arapske Emirate i pojedince i kompanije u Kini.

"SAD će nastaviti da preduzimaju mere protiv Rusije i onih koji pomažu njen rat u Ukrajini, uključujući dalje sprovođenje obaveza u okviru G7 da se primene stroge mere prema akterima iz trećih zemalja koji podržavaju ruski rat u Ukrajini", rekao je Blinken.

Među sankcionisanim je privatna vojna kompanija Patriot, koju Stejt department povezuje s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom i plaćeničkom grupom Vagner.

Na spisku je i kineska kompanija HEAD Aerospace Technology, koja je po Stejt departmentu slala satelitske snimke lokacija u Ukrajini entitetima povezanim s Vagnerom i njegovim vođom Jevgenijem Prigožinom.

Ministarstvo finansija sankcionisalo je i kinesku tvrtku King-Pai Technology HK, koja je radila za ruski vojno-industrijski kompleks. Pet entiteta i jedna osoba koji rade za Rosatom takođe su obuhvaćeni novim sankcijama. Sam Rosatom još nije sankcionisan.

Među sankcionisanim je i USM Holdings i pridružene kompanije ruskog milijardera Ališera Usmanova, objavio je Stejt department.

Na listi su prvi put mobilni operater Megafon, zatim najveći ruski proizvođač gvozdene rude Metalloinvest sa svojim švajcarskim i emiratskim podružnicama, kao operater Udokan projekta za bakar i proizvođač cementa Ahangarancement iz Uzbekistana.

Na popisu je i Međunarodna investiciona banka (IIB) iz Budimpešte, razvojna banka u većinski ruskom vlasništvu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track