"SAKRILI SU PRAVE INFORMACIJE U MORU DEZINFORMACIJA!" Eksperti o curenju dokumenata iz Pentagona: IMALI SU SAMO JEDAN CILJ
Foto: Printscreen/Kurir TV, Profiemdia

KURIR TV

"SAKRILI SU PRAVE INFORMACIJE U MORU DEZINFORMACIJA!" Eksperti o curenju dokumenata iz Pentagona: IMALI SU SAMO JEDAN CILJ

Planeta -

Afera curenje dokumenata iz Pentagona, mogla bi da bude najveće otkrivanje tajnih podataka otkada je Vikiliks 2013. godine objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša.

Ipak, u autentičnost otkrivenih podataka iz Pentagona, ne treba sasvim verovati. U stranim medijima se navodi da, ne samo da ova dokumenta nisu sasvim autentična, već bi mogla da budu i falsifikovana i namerno podmetnuta od ruske obaveštajne službe.

Sa druge strane, zvaničnici Pentagona su izjavili da su dokumenta verodostojna. Tako oprečne informacije dodatno zbunjuju javnost, ali potvrđuju da je na delu, pored pravog, i obaveštajni rat.

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije, gostovali su u emisiji Usijanje gde su se dotakli ove afere curenja dokumenata.

- Nije otišlo tako što je neko špijunirao. Nije otišlo tako što je neko samoinicijativno to uradio pogotovo zato što su njihovi zakoni o zaštiti podataka takvi da se dobijaju doživotne robije. To su ozbiljne države koje ne dozvoljavaju da neki individualac uradi nešto samoinicijativno jer mu onda sledi doživotna robija. Da li je sama država rešila da pusti određene informacije to možemo da debatujemo. Postoje 2 razloga zašto bi se to radili. Prvi razlog je širenje dezinformacija zato što je u svakom ratu važna ta magla rata. Da bi se kreirala ta magla rata u informacijaonom ratovanju, vi pustite gomilu informacija i onda vi ne znate koje su tačne, a koje ne - rekao je Miletić.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Po zaglavlju može da se vidi, onaj koji zna da čita dokument, da li ga ima ili ne. Da li se definiše stepen tajnosti, znaći to i naša vojska radi. To su iste procedure koje sve vojske na svetu koriste. Dakle, neke od tih informacija jesu tačne. Razmišljanje je da se prave informacije sakriju u moru dezinformacija - naveo je Miletić.

Miletić je potom dao sličan primer iz Drugog svetskog rata.

- Primer za to je Drugi svetski rat kada su Amerikanci hteli da sakriju iskrcavanje na Siciliju i Normandiju. Pre nego što su se iskrcali na Siciliju iz podmornice su izbacili telo obučeno u uniformu britanskog brigadnog generala koji je navodno sa sobom imao neke tajne informacije o iskrcavanju na Balkan. Onda su se te informacije proširile. Odatle to očekivanje u pokretu Draže Mihajlovića "sad će da stignu saveznici na Balkan". Pa i titovih snaga koji su sa kapitulacijom Italije požureli da dođu na Jadransku obalu da svi sačekaju te saveznike koje nikada nisu planirale da se iskrcaju na Balkan - istakao je.

Dragoljub Mihailović, Draža Mihailović
foto: Wikipedija

- Dakle to su vojske radile u istorije, a rade i sada. Ono što želite jeste da pustite ovakvu informaciju vašim operativcima na terenu. Oni znaju šta da čitaju i koje informacije su tačne, ostalo će da eliminišu. Urađeno je na ovakav način da bi se pridobila ogromna pažnja svih medija. Jer svi mediji sada bruje. Hoćete da obezbedite da sve te informacije koje puštate kroz različite kanale stignu do vaših operativaca koji sede u Moskvi, Pekingu i Severnoj Koreji. Vi šaljete informacije i dezinformacije. Onaj ko se razume on će znati šta je tačno. Onaj ko se ne razume će se hvatati za one propagadne stvari, poput onoga "sve vreme smo govorili da ukrajinska strana ima problem, evo dokaz", a taj neko nema pojma da se igralo na kartu propagande - rekao je Miletić.

05:27

SAKRILI SU PRAVE INFORMACIJE U MORU DEZINFORMACIJA! Eksperti o curenju dokumenata iz Pentagona: IMALI SU SAMO JEDAN CILJ

Zoronjić je naveo da postoje neke relevantne stvari u dokumentima, ali da je bilo i dosta kontradiktornih stvari.

- Bilo je kontradiktornih stvari. Pominjao se broj poginulih ruskih vojnika na dva mesta sa skroz drugačijim brojem. Pominjalo se to da Ukrajina nema artiljeriske granate, što je apsurdno u ovom trenutku ako Ukrajina izbacuje 7 do 8 hiljada granata dnevno - istakao je.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track