OVO JE OSUMNJIČENI ZA CURENJE TAJNIH DOKUMENATA SAD: Radio u vojnoj bazi i kući nosio podatke, pa delio na privatnoj čet grupi!
Foto: Printskrin/Facebook

OVO JE OSUMNJIČENI ZA CURENJE TAJNIH DOKUMENATA SAD: Radio u vojnoj bazi i kući nosio podatke, pa delio na privatnoj čet grupi!

Planeta -

FBI je uhapsio Džeka Tešeiru (21) u vezi sa curenjem poverljivih dokumenata koji su objavljeni na internetu.

Tužilac je potvrdio da je Tešeira priveden i naveo je da prilikom privođenja nije bilo incidenata.

Tešeira je pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa, za koga sumnjaju da je umešan u curenje stotina poverljivih dokumenata iz Pentagona.

Pentagon je odbio da komentariše identitet osobe koja je procurila na brifingu za štampu u četvrtak.

"Svesni smo izveštaja štampe u vezi sa potencijalnim osumnjičenim u tekućoj istrazi Ministarstva pravde o neovlašćenom otkrivanju dokumenata za koje se čini da potiču iz cele obaveštajne zajednice", rekao je portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder. "Pošto je ovo krivična istraga koja je u toku, moraću da vas uputim na tužilaštvo za sva pitanja."

Dokumenti su navodno procureli negde u februaru u ćaskanju u privatnoj čet grupi na "Discordu", serveru za ćaskanje, prema izveštaju "Vašington posta".

Džek Tešeira
foto: Printskrin/Facebook

Brojni dokumenti Pentagona sugerišu da su obaveštajne službe Sjedinjenih Država prodrle na najviše nivoe ruske vojske, uključujući informacije ruskog Ministarstva odbrane koje navode napade na dva odvojena položaja ukrajinskih trupa.

Izveštaj "Vašington posta" ukazuje da je čovek koji je odao dokumente, poznat kao „OG“, navodno radio u vojnoj bazi i kući doneo tajna dokumenta. Grupa sa kojom je podelio dokumente navodno je imala oko 25 članova, samo po pozivu, a činili su je i državljani SAD i stranci, te je stvorena tokom pandemije kovida-19.

Predsednik Džo Bajden rekao je novinarima u četvrtak ujutro da se administracija približava otkrivanju ko je odao dokumente. Više medijskih kuća je od tada imenovalo Tešeiru kao krivca.

Ministarstvo pravde otvorilo je krivičnu istragu o incidentu prošle nedelje, dok Pentagon nastavlja da procenjuje štetu koja će proizaći iz curenja dokumenata.

"Nastavljamo da radimo danonoćno zajedno sa međuagencijom i obaveštajnom zajednicom kako bismo bolje razumeli obim, razmere i uticaj ovih curenja informacija", dodao je Rajder. "I baš kao što smo ograničeni u onome što možemo da kažemo o tekućoj istrazi, takođe ćemo biti veoma ograničeni u onome što možemo reći o bilo kom od samih dokumenata", dodao je on.

Kurir.rs/Telegraf/Vašington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track