VRUĆ DIPLOMATSKI ŠAMAR VAŠINGTONU: Kina odbila da dozvoli posetu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena
Foto: Foto Kineska medijska grupa

SAM OTKAZAO DOLAZAK U FEBRUARU

VRUĆ DIPLOMATSKI ŠAMAR VAŠINGTONU: Kina odbila da dozvoli posetu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena

Planeta -

Kina je odbila da dozvoli posetu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, uz obrazloženje da zvanični Peking nije spreman da ponovo organizuje Blinkenovu posetu nakon što je šef američke diplomatije iznenada otkazao posetu Kini u februaru.

Blinken je ranije ove nedelje rekao da će do posete Kini doći "kada se steknu uslovi" i dodao da cilj nije ni obuzdavanje Kine, niti uključivanje u novi hladni rat.

Kako piše Fajnenšel tajms (FT), kineski zvaničnici su zabrinuti da bi administracija američkog predsednika Džoa Bajdena mogla da objavi izveštaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o oborenom kineskom balonu, sa fizičkim dokazima, i da bi nalazi mogli da budu objavljeni tokom Blinkenova poseta Kini.

FBI i Savet za nacionalnu bezbednost odbili su da kažu da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Ćin Gang
foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pokrenuo je to pitanje sa Amerikancima koji su prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu prošlog meseca, potvrdile su tri osobe upoznate sa događajem.

Kin je opisao istragu FBI-a kao još jedan problem koji otežava stabilizaciju američko-kineskih odnosa.

To pitanje je izazvalo podele unutar Bajdenove administracije, pri čemu su neki zvaničnici tražili da se dokazi skinu sa poverljivosti i objave, kako bi se dokazalo da je balon vršio izviđanje, navodi FT.

Američki Kongres će verovatno zahtevati da rezultati istrage FBI budu objavljeni.

Međutim, druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi objavljivanje informacija poremetilo napore za ponovno pokretanje preko potrebnog angažmana na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga, u trenutku kada su odnosi dve zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track