NEMA SPORAZUMA O PREKIDU VATRE: U Ukrajini bez uskršnjeg primirja
Foto: Shutterstock

bez dogovora zaraćenih straba

NEMA SPORAZUMA O PREKIDU VATRE: U Ukrajini bez uskršnjeg primirja

Planeta -

U Ukrajini najverovatnije neće biti primirja povodom Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika, koji se slavi 16. aprila u nedelju po julijanskom kalendaru!

Dve strane, do zaključenja ovog izdanja Kurira, nisu zvanično ni razmatrale opciju da zbog ovog praznika makar na 24 sata prekinu borbena dejstva.

Naprotiv, dok iz Kremlja tvrde da je Kijev do sada uvek ignorisao sve predloge za prekid neprijateljstava, iz ukrajinske vojske poručuju da i na Uskrs očekuju ruske udare.

- Niko nije ni predložio niti pokrenuo inicijativu da se uspostavi primirje za Uskrs - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prenela je agencija TASS. Peskov tvrdi da je Kijev do sada uvek ignorisao predloge Moskve za prekid sukoba.

- Sveta nedelja je skoro prošla, ali inicijative za primirje još nema. Rusija je do sada u četiri navrata predlagala prekid vatre, ali Kijev nije bio spreman da učini isto - dodao je Peskov.

Na drugoj strani, iz Kijeva dolaze upozorenja građanima da se ne isključuje mogućnost ruskih udara iz vazduha, i to baš na Uskrs. Oglasio se Jurij Ihnat, portparol vazdušnih snaga ukrajinske armije, koji je rekao da je moguće da će doći do napada uprkos izveštajima o nestašici projektila kod ruskih trupa.

Bahmut
foto: AP

- Teško je reći. Možda će biti ruskih udara. Ne smemo isključiti tu mogućnost ni za Uskrs. Tim ljudima ništa nije sveto. Moguće su provokacije i za druge praznike, kao što su Prvi i Deveti maj. Zbog toga moramo biti spremni i moramo biti na oprezu. Naši građani moraju da reaguju na signale za vazdušnu opasnost i naše vazduhoplovne snage će učiniti sve da oni budu sigurno - rekao je Ihnat.

Institut za proučavanje rata (ISW) nedavno je upozorio da bi ruske snage mogle da predlože primirje za Uskrs u cilju odlaganja dugo očekivane i najavljivane ukrajinske prolećne ofanzive. Rusija je poslednji put pozvala na prekid vatre za Božić ove godine, ali je Ukrajina taj apel odbacila.

Kina neće slati oružje

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang izjavio je da ta zemlja neće prodavati oružje zaraćenim stranama u Ukrajini i da će kontrolisati izvoz svega onog što može da ima i civilnu i vojnu upotrebu. SAD i druge zemlje izrazile su ranije zabrinutost da Kina razmatra pružanje vojne pomoći Rusiji.

- Što se tiče izvoza vojne opreme, Kina zauzima odgovoran stav. Kina neće snabdevati oružjem relevantne strane u sukobu i upravljaće i kontrolisati izvoz robe koja ima dvostruku namenu u skladu sa zakonima i propisima - rekao je Ćin.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track