MIG-29 U AFRICI: Kako je puč u Sudanu i bitka za Kartum ponovo vinula u nebo oklevetani avion! VIDEO
Foto: Twitter/CalibreObscura

previranja na istoku afrike

MIG-29 U AFRICI: Kako je puč u Sudanu i bitka za Kartum ponovo vinula u nebo oklevetani avion! VIDEO

Planeta -

Vojna formacija Snage za brzo reagovanje pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagal-Hemedija u subotu 15.aprila kerenuli su u otvorenu konforntaciju sa regularnom sudanskom vojskom oko vlasti u toj siromašnoj afričkoj zemlji.

Do sad u sukobima je poginulo 56 osoba, a njih više od 500 je ranjeno.

Pobunjenici su zazueli jedfnu vazduhoplovnu bazu, jednu vojnu, civilni aerodrom u Katrumu, ali aerodromi Mervoveru i El Obeidu u zapadnom Sudanu.

Borbe se i dalje vode za predsedničku palatu i generalštab. U ovom sukobu ono što je interesantno zarboljeno je i nekoliko egipadskih MiG-29M2, piloti i tehničari.

Ono po čemu će ovaj sukob, puč u toku izvođenja biti upamćen jeste masovna upotreba borbenih aviona MiG-29 za udare po formaciji Snage za brzo reagovanje koje izvodi regularna sudanska armija.

Snimci koji su objavljeni prikazali su borbeno delovanje lovca MiG-29 po prvi put nad jednim gradom. Inače sudasko ratno vazduhoplovstvo u svom naoružanju ima borbene avione MiG-29 i to 10 operativnih od ukupno 12 koje je ta zemlja 2008 godine nabavila od Belorusije.

Njima je u prvoj fazi kad su nabavljeni do nisu obučeni sudaski piloti upravljali najamnici. Ti migovi stacionirani su bili u bazi Vadi Seidna. Ovi avioni upotrebljeni su bili za vreme građanskog rata u zapadnoj provinciji Darfur, a pobunjenici su jedan MiG-29 oborili pored Katruma kada je u njemu poginuo ruski pilot najamnik.

Inače to je bila druga tranša, pošto je Sudan 2004 bio primio 12 migova. Ukupno 2008 ostalo je 24 letelice, a posle obaranje jedne 23. Broj se s godinama smanjivao tako da je ostalo operativno samo 10 komada. Navodno vlasti Južnog Sudana tvrdile su da je tokom borbi oko granice 2012. godine bio oboren još jedan MiG-29.

Sudanski migovi 29 zapravo su verzija SE, koja nema opciju za nošenje laserskih i TV vođenih bombi i raketa. MiG-29SE (9-13S) ima slabiji radar N-019E. Maksimalni dozvoljeni ugao napada je povećan sa 26 na 30 stepeni. Od ubojnih sredstava ova verzija MiG-29 nosi rakete vazduh-vazduh R-27T, R-27TE i R-27RE, kao i aktivno vođene rakete RVV-AE (R-77). Inače ovi avioni su naknadno obnoveljni jer su posle raspada Sovjetskog Saveza ostali nezavršeni i nuđeni su kupcvima sa slabijim džepom pre svega u Africi.

Od ostalih afričkih zemlja u svom naoružanju MiG-29 imaju Eritreja koja je nabavila 5-7. Snage marašala Halife Haftara imaju 6 migova 29 koje je koristila vojna formacija Wagner, a onda su ih predali Libijcima. Takođe su borbeno upotrebljeni za rat sa snagama lojanim vlastima u Tripoliju. Alžir 33 i Sudan preko puta Crvenog mora koji ima 10 borbenih aviona MiG-29.

Najveći broj migova 29 ima Egipat 46 borbenih aviona MiG-29 u verziji M i M2.

Inače u subotu pobunjenici su u vazduhoplovnoj bazi Merowe zauzeli tri od ukupno 5 migova 29 koji su poslati u tu zemlju. Pobunjenci su boijavili snimek zauzetih egipatskih migova 29.

Podsetimo, nasilje je izbilo nakon višednevnih tenzija oko planirane integracije RSF-a u regularnu vojsku. U 2019. godini, vojska i RSF zajedno su državnim udarom svrgnuli dugogodišnjeg lidera Omara Al Bašira. Sukobi, prema Rojtersu, izazivaju zabrinutost zbog planiranog prelaska na demokratiju. Vlasti u Sudanu trenutno imaju tzv i. suvereni savet pod vođstvom generala Abdel Fataha Al Burhana, a general Hemedti zauzima mesto njegovog zamenika. Hemedti je nedavno predvodio planiranu tranziciju ka demokratiji, naljutivši vojne komandante koji su pokrenuli mobilizaciju u Kartumu. U četvrtak je vojska saopštila da su nedavni pokreti RSF-a, posebno u Meroveu, izvedeni bez koordinacije sa vojskom i da su nezakoniti.

Snage za brzu podršku osnovala je sudanska vlada 2013. godine da bi suzbila pobunu u Darfuru. RSF se sastoji od arapske milicije Janjaveed, koju humanitarne organizacije krive za ratne zločine nad narodom Darfura. Šef RSF-a je poslednjih meseci rekao da je puč protiv prelazne vlade 2021. greška koja nije donela promene u Sudanu i samo oživela ostatke Baširovog režima. General al-Burhan, koji je ustao tokom Baširove tridesetogodišnje vladavine i trenutno je de fakto lider zemlje, tvrdi da je državni udar protiv Hamdokove vlade bio neophodan.

Kurir.rs/A.Mlakar/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track