ZELENSKI: Očekujem efikasne bezbednosne garancije NATO pre nego što postanemo članica! Koje, to nije saopštio!
Foto: Twitter/nexta_tv

očekuje brzi prijem

ZELENSKI: Očekujem efikasne bezbednosne garancije NATO pre nego što postanemo članica! Koje, to nije saopštio!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na efikasne bezbednosne garancije NATO-a pre nego što se njegova zemlja pridruži Severnoatlantskom savezu, što bi, kako kaže, trebalo da se desi što je pre moguće.

„Efektivne bezbednosne garancije za Ukrajinu su neophodne čak i pre nego što se pridružimo alijansi“, rekao je Zelenski u subotu uveče u svom uobičajenom večernjem obraćanju, ali nije rekao koje konkretne bezbednosne garancije očekuje od NATO-a.

Ukrajina se već nekoliko godina zalaže za članstvo u NATO-u, a generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg je u februaru rekao da će ta zemlja postati članica, ali je naglasio da to ostaje dugoročna perspektiva. Jedan od uslova za članstvo u NATO-u je da zemlja kandidat ne sme biti umešana u međunarodne sukobe i granične sporove.

Rusija je pravdala svoju vojnu agresiju na Ukrajinu u februaru prošle godine, između ostalog, brigom za sopstvenu bezbednost ukoliko bi njen zapadni sused ušao u NATO.

Članice NATO-a sastaće se na samitu u Litvaniji u julu, gde će razgovarati o daljoj vojnoj pomoći ukrajinskim snagama i jačanju političke saradnje sa Kijevom.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja