SUKOBI U SUDANU NE PRESTAJU: Više od 100 mrtvih i 1.000 ranjenih!
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SUKOBI U SUDANU NE PRESTAJU: Više od 100 mrtvih i 1.000 ranjenih!

Planeta -

Situacija u Kartumu, prestonici Sudana, gde živi oko 700.000 ljudi, preti da izmakne kontroli, sve je manje hrane i vode

Borba za vlast između sudanske vojske i ozloglašene paravojne jedinice se nastavlja, a broj ubijenih civila trećeg dana sukoba skoro je udvostručen. Prema poslednjim podacima, u borbama između vojske koju predvodi general Abdel Fatah el Burhan i paravojne jedinice Snaga za brzu podršku generala Muhameda Hamdana Dagala poginulo je najmanje sto osoba, dok je više od 1.100 ranjeno.

Državni udar iz 2021.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova zaposlena ubijena u borbama u Darfuru.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je da odgovorni "što pre budu izvedeni pred lice pravde". Arapska liga i Afrička unija sazvale su vanredni sastanak. Situacija u Kartumu, prestonici Sudana, gde živi oko 700.000 ljudi, preti da izmakne kontroli.

Zapaljeni avioni: Aerodrom u Kartumu
Zapaljeni avioni: Aerodrom u Kartumufoto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Sve je manje hrane i vode, dok lekari usled borbi ne uspevaju da dođu do povređenih. - Uplašeni smo, nismo spavali 24 sata zbog buke. Čitava kuća se trese i preti joj rušenje. Brinemo se da ćemo ostati bez vode i hrane, a i lekova za mog oca, koji je dijabetičar - rekao je Huda, stanovnik Kartuma, novinskoj agenciji Rojters. Sudan je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Vođa paravojne jedinice: General Muhamed Hamdan Dagalo
Vođa paravojne jedinice: General Muhamed Hamdan Dagalofoto: AP

Posle protesta 2019, kada je svrgnut Omar el Bašir, Sudan je pokušao da organizuje prve slobodne izbore posle 30 godina diktature. U državnom udaru kojim je u oktobru 2021. srušena demokratska tranzicija generali Burhan i Dagalo udružili su snage kako bi srušili civilnu vlast. U subotu je njihovo suparništvo preraslo u otvoreni sukob.

Pobuna iz 2019.

Borba za vlast u Sudanu ima svoje korene u godinama pre pobune 2019. godine, kojom je svrgnut diktatorski vladar Omar el Bašir. On je izgradio moćne bezbednosne snage i namerno ih okrenuo jedne protiv drugih, piše Gardijan.

Vojni lider: General Abdel Fatah el Burhan
Vojni lider: General Abdel Fatah el Burhanfoto: ASHRAF SHAZLY / AFP / Profimedia

Jedan od razloga za napetost bio je i zahtev da se vojska stavi pod civilnu kontrolu, a paravojne jedinice integrišu u oružane snage. Uz to, civilni sektor je zahtevao i da vojska preda velike poljoprivredne posede i nadzor nad trgovinom, kao i da se istraže svi vojni zločini, uključujući i one počinjene u Darfuru, koji se u međuvremenu otcepio i proglasio nezavisnost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track