NEMIRI U SUDANU: Već ima više od 185 mrtvih i 1.800 ranjenih, napadnuti ambasadori SAD i EU!
Veliki požar: Posle granatiranja, Foto: AP/Abdullah Moneim

NEMIRI U SUDANU: Već ima više od 185 mrtvih i 1.800 ranjenih, napadnuti ambasadori SAD i EU!

Planeta -

U prestonici Kartumu danima već odjekuju eksplozije i vode se ulične borbe između vojske i paravojne grupe RSF.Na udaru su i vojne baze i zgrade vlade

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Sudanu je od izbijanja nemira ubijeno 185 osoba, dok ih je više od 1.800 ranjeno! I vojska i paravojna grupa Snage za brzu podršku (RSF) tvrde da kontrolišu ključne delove Kartuma, prestonice, gde živi oko 700.000 ljudi.

Siromašna zemlja

Gradom već danima odjekuju eksplozije od granatiranja i vode se ulične borbe pripadnika dve strane. Brojne diplomate su pozvale dvojicu rivalskih generala, načelnika oružanih snaga, generala Abdela Fataha Burhana, i lidera RSF, generala Mohameda Hamdana Dagala, da zaustave borbe.

Najžešći sukobi se vode oko glavnih baza obe strane i kod strateških vladinih zgrada, koje se sve nalaze u stambenim područjima. Iz siromašne zemlje koja je pod diktaturom bila decenijama stižu vesti o napadima na diplomatske predstavnike Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Pljačka u toku: Supermarket u Kartumu
Pljačka u toku: Supermarket u Kartumufoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia;

- Ambasador Evropske unije Ejdan O'Hara napadnut je u svom domu u Kartumu. On nije ozbiljnije povređen, a to je grubo kršenje obaveze zaštite diplomata - potvrdio je Majkl Martin, šef irske diplomatije.

Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, rekao je da je sigurnost diplomatskih prostorija i osoblja "primarna odgovornost" sudanskih vlasti. Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je danas da je američki diplomatski konvoj napadnut u Sudanu, i osudio ono što je nazvao neselektivnim vojnim operacijama.

Tenk nasred ulice: Kontrolni punkt
Tenk nasred ulice: Kontrolni punktfoto: Printscreen

Blinken je saopštio da veruje da su napad izveli vojnici povezani s paravojnom grupom RSF. Stejt department je pozvao sve američke državljane da situaciju u Sudanu "tretiraju s najvećom dozom ozbiljnosti".

Vojska brojnija

Zapadni mediji prenose da je vojska brojnija, ali da paravojna grupa RSF kontroliše brojne četvrti u Kartumu i drugim gradovima. Sukobi su se proširili i na Darfur, zapadnu pokrajinu u kojoj se deset godina vodio građanski rat, u kom je ubijeno više od 300.000 ljudi, dok ih je raseljeno 2,7 miliona.

Sudan
foto: AP/Abdullah Moneim

Zarobljeni Egipćani

Vojni portal "The War Zone" preneo je da je u Sudanu uništeno nekoliko modernih ruskih aviona tipa "mig-29" koji pripadaju egipatskom ratnom vazduhoplovstvu, što je potvrđeno analizom satelitskih snimaka.

Jedna od letelica je potpuno izgorela, dok su druge dve oštećene. Paravojna grupa RSF ranije je objavila da je preuzela kontrolu nad bazom na severu zemlje, gde su bili raspoređeni egipatski avioni.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi potvrdio je juče da je grupa egipatskih vojnika zarobljena u Sudanu i da oni nisu bili tamo kako bi podržali neku od zaraćenih strana.

- Nadamo se da ćemo naše vojnike što pre vratiti kući - rekao je predsednik Egipta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track