OFANZIVA RUSKIH SNAGA U "KLANICI" BAHMUTA: Odesa napadnuta dronovima, proboj Vagnerovaca, strah od Putinove odmazde
Foto: Youtube Printscreen/Reuters

ratište

OFANZIVA RUSKIH SNAGA U "KLANICI" BAHMUTA: Odesa napadnuta dronovima, proboj Vagnerovaca, strah od Putinove odmazde

Planeta -

Ruska vojska dronovima je tokom noći napala Odesku oblast na jugu Ukrajine, što je izazvalo požar u jednom infrastrukturnom objektu, saopštio je šef vojne komande za ovu oblast Jurij Kruk.

U svom saopštenju, Kruk je dodao da nije bilo žrtava i da su vatrogasci trenutno na licu mesta kako bi se izborili sa požarom.

Na drugoj strani, ukrajinska vojska je rano jutros počela intezivno da granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, vlasti grada su pozvale stanovnike da ostanu u skloništima. Osim toga, pojačana su i granatiranja naselja i sela u Zaporoškoj oblasti. Ima ranjenih.

Lekari i vatrogasci ne mogu da reaguju jer su granatirane i vatrogasna stanica i ambulanta Prve pomoći.

Vagnerovci napreduju u Bahmutu

Nastavljen je i proboj ruskih snaga u Bahmutu. Kako se navodi u izveštaju Institu za studije rata (ISW), geolocirani snimak pokazuje da su pripadnici Vagner grupe najverovatnije prošli dalje kroz centar grada i zauzeli dom kulture u severozapadnom delu Bahmuta.

Vrhovni štab ukrajinske vojske objavio je da su tokom proteklog dana ruske snage lansirale četiri projektila i izvele 60 vazdušnih napada. Takođe, zabeleženo je 58 raketnih napada. Najveći napadi dogodili su se na području Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke.

Ukrajina, Bahmut
foto: Youtube Printscreen/Reuters

Zapad očekuje odmazdu Rusije

Zapadni lideri pripremaju se za mogućnost da ruski predsednik Vladimir Putin koristi „sve alate koji su mu ostali“, uključujući nuklearne prijetnje i sajber napade u odgovoru na očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Kako piše londonski Guardian, britanski zvaničnici na samitu ministara vanjskih poslova zemalja članica Grupe G7 u Japanu, rekli su da očekuju odmazdu Rusije i da “moraju biti spremni” na ekstremne taktike u nastojanju Moskve da zadrži ukrajinsku teritoriju.

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev rekao je da je Moskva spremna da Ukrajini uzvrati udarac, upozorivši da će njegova zemlja upotrebiti “apsolutno bilo koje oružje” ako Kijev pokuša da povrati Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Odbijena evakuacija

Civili u Artjomovsku odbili su da se evakuišu na stranu grada pod kontrolom Kijeva i ostali su da čekaju ruske snage, rekao je borac Vagnerove grupe. "Dva dečaka, jedan – šest, drugi – osam, po mom mišljenju. Sedeli smo sa roditeljima u privatnom sektoru, dolazili su im i Ukrajinci, hteli su da ih evakuišu na svoju stranu, ali su odbili i samo sedeli. Čekaju nas", rekao je on.

Vagner grupa, Vagner, Vagnerovci
foto: Profimedia

Borci Vagner grupe, prema rečima izvora, nastavljaju da evakuišu civile iz Artemovska na bezbedno mesto, pre neki dan su izveli osmoro ljudi, od kojih su dvoje dece. Borac je takođe naglasio da ljudi često traže da evakuišu svoje ljubimce sa njima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track